Okuma - yazma bilen herkesin yapabileceği ve aynı zamanda çok az kişinin becerebildiği bir şeydir; yazmak. Yetkinliği sınayan bir metne başlayıp onu bitirebilmek ve yayımlatmaktan geçer.
Bu da baştan sona sebat etmek demektir. Sonrası okurun, edebiyat otoritelerinin ve zamanın eleğinden geçer. Bu sürecin arka planında ve/ veya temelinde ise, kolay kolay tarif edilemeyen, “ilham” diye kestirilip atılan müthiş bir hayal gücü, entelektüel birikim vardır ki, burası seslerin, kelimelerin birbiriyle fısıldaştığı bir dünyaya uzanan bir köprüdür.
Bu köprüye varanların yolları da ayrışır. Bazıları gerçeğe alabildiğine yaklaşmak ister, sıradanın yalınlığına ermektir biraz da bu. Bazıları ise tam tersidir; gerçekten alabildiğine kaçarlar. Yaşadığımız hayatın formlarından, varlıklarından, sıfatlarından, renklerinden... Böyle böyle gerçeğe başka bir yoldan giderler. Kimi varır kimi varamaz. Varanların kelimeleri başlı başına yeni bir sözlük oluşturur; hayat adını verdiğimiz bu devinimde kendine çok farklı yollardan karşılık bulan.
İşte fantastik edebiyattır bu. Şöyle der Amerikalı yazar Miriam Allen de Ford; “Bilim-kurgu, ihtimal dışı olasılıklarla uğraşır. Fantezi ise makul olan imkansızlıklarla.” Bu noktada belki de demokrasi, sosyalizm, “mutlu son” başlı başına fantastik edebiyatın konusu sayılmalı.
Bu uzun girişin sebebi ise “Harikalar Kitabı.” Kelime oyunu olsun diye değil, gerçekten harika bir kitap bu. Jeff Vandermeer’in -ki, kendisi üç kez Dünya Fantezi Ödülü’nü almıştır- kaleme aldığı, hazırladığı bu harika kitap, fantastik edebiyatın tüm kapılarını ardına kadar açmakla kalmıyor, okuru bu dünyanın tüm şehirlerinde, sokak aralarında dolaştırıyor. Hem de bu edebiyat türünün ruhuna uygun olarak birbirinden etkileyici çizimler, kenar yazıları, şemalar, pratik bilgilerle.
Kitap, yazar olmak isteyen, yazarlık atölyelerine giden, edebiyat fakültelerinde okuyan tüm heyecanlı yazarlar için bulunmaz bir nimet.
Daha kapağını açar açmaz, kendinizi bir anda bu dünyanın içinde buluyorsunuz. Çünkü kitabın sayfa renkleri, yazı karakterleri, alıntıları, yazı karakterleri; özetle her şeyi ama her şeyi bu edebiyatın ruhuna göre tasarlanmış...
Alfa Yayıncılık Sayfa sayısı: 420 45 TL
Kitabın yazarı Jeff Vandermeer üç kez Dünya Fantezi Ödülü’nü kazandı...
Roman türünün sokaklarında dolaşıyorsunuz..
G. R. R. Martin’den Ursula K. Le Guin’e fantastik ve bilimkurgunun en güçlü yazarlarının katkıda bulunduğu kitapta otuza yakın sanatçı da çizimleri, fotoğrafları, resimleri ve metinleri ile destek vermiş. Ama genel olarak tüm şemalar, Jeff Vandermeer’in yönlendirmesiyle Jeremy Zerfoss tarafından yapılmış. Bu nedenle de ortaya öyle şemalar çıkmış ki, sayfalarca bilgi ve yazıyla anlatıcabilecek bir analiz, yorum, tarihsel süreç bir çırpıda okura aktarılabilmiş.
Kurgu tekniklerinden karakter yaratımına fantastik edebiyatın püf noktalarının keyifle anlatıldığı “Harikalar Kitabı” elbette sadece yazmak isteyenler için değil. Ya da fantastik edebiyata ilgi duyanlar... Çünkü parça parça da okuyabileceğiniz -ama önerim baştan sona okumanız olacak- kitap her şeyden önce roman denilen edebiyat türünün tüm yapıtaşlarını, tuğlalarını size tek tek gösteriyor. Yani okuduğunuz ya da okuduğunuzu sandığınız romanların hiç fark etmediğiniz sokaklarında dolaşmak için bulunmaz bir fırsat.