13 bin tür, 28 cilt

Haberin Devamı

Türkiye'de her 10 günde bir yeni bir bitki türünün keşfedildiğini biliyor muydunuz? Tüm Avrupa kıtasında şu ana kadar keşfedilen 13 bin türe karşılık Türkiye sınırlarındaki bitki türü sayısının 10 bin olduğunu... Ama bu zenginliği tüm dünyaya ilan eden, kayıt altına alan, tescilleyen bir kitabın da olmadığını...
Elbette birileri "Her bir derdimiz bitti de bir yeşillik ayıklamadığımız kaldı" diyecektir. Desinler, hatta onlar kesilen ağaçların yerine dostlar yeşil görsün diye "halı saha" halısı döşeyen Gaziantep Belediyesi gibilerinin zihniyetleri ile bir araya gelip yaşasınlar. Neyse... Durum şu; Türkiye hem Rusya, hem Akdeniz, hem Orta Doğu iklim ve florasından etkilenen ilginç bir coğrafya. Bu da türlere yansıyor. Bu zenginliği biz yeni keşfediyoruz. Mesela Cumhurbaşkanı Abdulah Gül'ün de himayesiyle "Türkiye Bitkileri Listesi/ Damarlı Bitkiler" yazılmaya başlandı. Flora Araştırmaları Derneği çatısı altında, ANG Vakfı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi desteğiyle yürütülen çalışmanın 10 binden fazla türü barındırması bekleniyor. Cumhuriyet'in 100. yıldönümü olan 2023 yılında bitirilmesi hedeflenen kitap, 28 cilt olacak ve 16 milyon TL'ye mal olacak. Altını çizmek isterim ki, akademisyenlerin hiçbiri telif istemedi. Hepsi projeyi duyar duymaz "varız" diyerek kolları sıvadı. Kitabın, 1290 sayfadan oluşan ilk cildinin sponsorluğunu da İş Bankası Kültür Yayınları üstlendi. Yani şimdi sırada diğer 27 var. Bu yüzden Anadolu şirketlerine ve işadamlarına seslenmek isterim. Çünkü bu kitap Anadolubitki örtüsünü günışığına çıkaracak. Bu toprakların zenginliğini...

Not defterinden...

* Hayat Okulu'nu okudunuz mu?
Okul, üçgenin alanını hesaplamayı öğretir ama hayatı anlatmaz. Alain de Botton, bunu fark ederek Londra'da "Hayat Okulu"nu kurdu. Bu okuldaki dersler, şimdi altı başlıkta kitaplaştı. Botton'un ders konusu ise "Cinselliğe Nasıl Farklı Yaklaşırız?" (Sel Yayıncılık)

* Piri Reis tasarımları
Piri Reis'in ünlü haritası Topkapı Sarayı'nda sergileniyor. BKG (Bilkent Kültür Girişimi) de sergiyle ilgili olarak özel tasarım hediyelik ve yan ürünleden oluşan çok özel bir koleksiyon tasarladı. Ben Piri Reis tişörtleri, kol düğmeleri ve mektup açacağını çok beğendim ve aldım.

* Kış yelken trofesi
12’incisi düzenlenen Türkiye’nin en uzun Yelken Kış Trofesi, TEB Özel Bankacılık’ın desteği ve The Marmara'nın sponsorluğunda başladı. Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü, tarafından ilk ayağı 19-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen yarışın ikinci ayağı 9-10 Şubat tarihlerinde.

DİĞER YENİ YAZILAR