Yeniden koalisyon dönemi mi?

Haberin Devamı

Siyasi partiler 22 Temmuz seçimleri için müthiş bir yığınak seferberliği içinde. Bir yandan vitrinlerini yıldız isimlerle süsleme yarışı içine giren partiler diğer yandan da slogan ve vaat yarışına hazırlanıyor.

GP Genel Başkanı Cem Uzan’ın vergileri indirme, mazotu ucuzlatma yönündeki vaatleri düne kadar espri konusuydu. Ama bugün iktidar partisi AKP dahi vergi oranlarında indirim vaat ediyor. Katma Değer Vergisi oranlarını bazı temel gıda maddeleri için hemen, turizm sektörü için de 2008 yılından geçerli olmak üzere indirim müjdesi veriyor seçmene.

Yeni ekonomik ve sosyal program hazırlıklarını sürdüren CHP’de de benzer bir vergi indirimi ve ucuz akaryakıt formülü hazırlığı var.

Bunlara ek olarak önümüzdeki dönemde işsizliğin ve yoksulluğun nasıl azaltılacağına ilişkin olarak bütün partilerin iyi niyetli ve iyimser vaatlerine tanık olacağız.

Özetle çok ölçüsüz, hesapsız kitapsız olmasa da bütün partiler popülist bazı vaatlerle çıkacak seçmenin huzuruna.

Doğal olarak bu vaatleri her parti tek başına iktidar olduğunda hayata geçirmek için hazırlıyor.

Ancak 2002 seçimlerinde olduğu gibi acaba 22 Temmuz’da da sandıktan tek parti iktidarı çıkacak mı?

Mevcut eğilimlere ilişkin anket sonuçlarına bakıldığında tek parti hükümeti son derece zayıf ihtimal gibi gözüküyor.

Çünkü mevcut seçim sistemi uyarınca barajı geçen parti sayısı iki olursa doğal olarak güçlü bir tek parti iktidarı çıkıyor. Barajı geçen parti sayısı üçe çıktığında oy dağılımına bağlı olarak koalisyon ihtimali doğuyor ama yine de tek parti ihtimali ağır basıyor. Dört ve daha fazla partinin parlamentoya girdiği bir durumda ise sonuç kaçınılmaz olarak koalisyon.

Tahmin yapmak için henüz çok erken. Çünkü henüz partilerin aday listeleri belli değil, seçim beyannameleri, programları ortada yok. Listelerin ve programların açıklanması kuşkusuz seçmen eğilimlerinin belirginleşmesinde önemli rol oynayacak.

Fakat buna rağmen bugün itibariyle iktidar partisi kurmaylarının yaptığı iyimser tahminlere göre bile üç parti (AKP, CHP, MHP) barajı geçiyor. Yine iktidar kanadının iyimser beklentilerine göre yüzde 38 - 40 civarında oy alacağı tahmin edilen AKP, 300 üzerinde bir milletvekili sayısı ile tek başına hükümet kurabilecek.

Ancak birleşme sürecinde yarın önemli bir adım atacak olan DP oluşumu acaba barajı geçemeyecek mi? DYP ve ANAP kurmaylarına göre DP’nin baraj diye bir sorunu kesinlikle olmayacak ve merkez sağın en büyük partisi olacak.

DP açısından önümüzdeki günler ne gösterecek şimdiden kestirmek güç. Ancak bugün öğle saatlerine kadar Mesut Yılmaz konusunda bir formül üretemezlerse özellikle Karadeniz bölgesi ve İstanbul’da işlerinin zora girebileceği konuşuluyor.

Eğer her şeye rağmen DP de barajı aşarsa o zaman Türkiye’nin yeniden koalisyonlar dönemine dönmesi kaçınılmaz olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR