Yeni anayasa ve zirvenin laiklik hassasiyeti...

Haberin Devamı

C0HP Genel Başkanı Deniz Baykal her ne kadar “Bu Meclis, yürürlükteki anayasayı iptal edip yeni bir anayasa yapamaz” iddiasının kabul görmeyeceği anlaşılıyor.

Dün Meclis’in yeni yasama yılının açılış konuşmalarında hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sözleri hem de Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın konuşması iktidar partisinin başlattığı yeni anayasa çalışmalarına güçlü bir destek niteliğindeydi.

Öyle anlaşılıyor ki AKP’nin başlattığı bu yeni anayasa projesinden artık dönüş yok. Hem Cumhurbaşkanı hem de Meclis Başkanı, yeni anayasa çalışmalarının hem tüm toplum kesimlerini hem de siyasi partileri kapsaması, yeni anayasanın ortak bir mutabakat ürünü olması gerektiği yönündeki dileklerini ifade ettiler.

Cumhurbaşkanı Gül, yeni anayasanın temel çerçevesini de şu şekilde özetledi:

“Milli birlik ve toplumsal dayanışmayı güçlendirecek kapsayıcı bir yapıya sahip olması, temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını teyit eden nitelikte...”

Ve yeni anayasa konusunda bir süreden beri dile getirdiği “anayasa tek parti ürünü olmamalı” uyarısını Meclis kürsüsünden bir kez daha yineledi dün Cumhurbaşkanı: “TBMM’nin başta siyasi partiler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin katkılarından yararlanarak en mükemmel anayasal düzenlemelere ulaşacağına eminim...”

Meclis Başkanı Köksal Toptan yasama dönemini açış konuşmasında, “Bu dönem, iktidarıyla muhalefetiyle Meclisimizin toplumun tüm kesimlerinin üzerinde uzlaştığı yeni anayasayı Türkiye’ye kazandıracağına inanıyorum” diyerek, muhalefet partilerine “bu çalışmalardan uzak durmayın siz de önerilerinizi hazırlayın” mesajı verdi.

Özetle dün Meclis’in yeni yasama yılı açılışına damgayı vuran temel konu yeni anayasaydı. Tabii ki bir de Genelkurmay Başkanı ve komutanların açılış oturumuna ve resepsiyona katılmayışları.

Cumhurbaşkanının katıldığı tören ve resepsiyonlara zorunlu olmadıkça mazeretleri nedeniyle katılmamaya özen gösteren Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları dün de bu yeni geleneği bozmadılar.

Harp Akademileri’nin yeni öğretim yılına başlaması töreni nedeniyle komutanlar dün İstanbul’daydı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Meclis’in açılış törenine katılamadı ama yasama yılının açılışında hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hem de Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın dile getirdikleri yeni anayasa tartışmaları konusunda çok önemli mesajlar verdi:

“İktidar partisinin yeni anayasa taslağının son halini henüz görmedik. Bu yüzden yorum yapamıyoruz. Biz askerler olarak bir kez daha vurguluyoruz. Bizim taraf olduğumuz vazgeçemeyeceğimiz unsurlar vardır. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapıdan oluşan, ulus devlet yapısının, bu temel yapıya dayalı laik devlet yapısı ve Silahlı Kuvvetlerin yerleşik düzenlemelerinin politik, hissi ve önyargılı yaklaşımlarla bozulmamasıdır...”

Yani, “üniter yapı ve laiklik ilkesi sulandırılmamalı” demeye getiriyor Genelkurmay Başkanı. Bir de iktidar partisi sözcülerinin Yüksek Askeri Şura kararlarını kastederek, “Yeni anayasa ile idarenin tüm işlemleri yargı denetimine açık olacak” şeklindeki açıklamalarına karşı çok net bir mesaj veriyor Orgeneral Büyükanıt: “Bunu yaparsanız TSK’nın yerleşik düzenlemelerini politik, hissi ve önyargılı yaklaşımlarla bozmuş olursunuz...”

Aslında laiklik ve üniter yapı konusunda Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında da Genelkurmay Başkanı’nın konuşmasında da aynı hassasiyet var. Ama muhtemelen laiklik ve irtica tanımları farklı.

DİĞER YENİ YAZILAR