Yeni anayasa paketi ve dokunulmazlıklar...

Yapılan son değişikliklerin mürekkebi kurumadan hükümet yeni bir anayasa paketi için hazırlık yapıyor

Haberin Devamı

Yapılan son değişikliklerin mürekkebi kurumadan hükümet yeni bir anayasa paketi için hazırlık yapıyor.

Bu kez değişikliğin daha kapsamlı yapılması, 1982 Anayasasındaki bütün anti demokratik hükümlerin ayıklanması, temel hak ve özgürlüklerin sınırlarının genişletilmesi ve AB'ye uyum sürecinde hiçbir eksik bırakılmamasına özen gösteriliyor.

Yeni paketin çok da aciliyet taşımadığı ve değişikliklerin daha kapsamlı yapılması öngörüldüğü için bu kez paketin sadece AKP Grubu'nun önerisi olarak değil, ana muhalefet partisi CHP ile de uzlaşılarak ortaklaşa hazırlanması öngörülüyor.

Bunun yolu da Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu çalışabilir hale getirmekten geçiyor.

Aslında AKP ve hükümet, başından beri bütün anayasa değişikliklerini Uzlaşma Komisyonu'ndan, CHP ile mutabakat sağlayarak geçirmeyi istiyor. Ancak CHP, AKP'nin bu konudaki tutumunu protesto ettiği için komisyona üye vermiyor.

Çünkü CHP'nin anayasa değişikliklerinde bir ön koşulu var: Önce milletvekili dokunulmazlıkları sınırlandırılsın, diğer değişiklikler ondan sonra...

AKP ise uzun süredir milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili 83. madde değişikliğine soğuk duruyor.

Bu nedenle de CHP komisyona üye vermiyor, "önce milletvekili dokunulmazlıkları" diyor. Fakat, AB'ye uyum yönündeki demokratikleşme adımlarına engel oluyor görüntüsü çizmemek için bu yöndeki bütün değişiklik taşanlarına oy verdi. Yapılan son anayasa değişikliği de CHP'nin tam desteği ile Meclis'ten geçti.

Şimdi başta Adalet Bakanı Cemil Çiçek olmak üzere AKP'liler, kapsamlı bir yeni anayasa değişikliği paketi için CHP'nin Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na üye vermesini sağlamak üzere yeni bir formül geliştiriyorlar.

Yapılması öngörülen değişikliklerin AB'den müzakere takvimi alabilmek için ön koşul niteliği taşımadığını söyleyen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, müzakere takvimi için yapılan değişikliklerin yeterli olduğunu ancak demokratikleşme reformunun bununla bitmeyeceğini söylüyor.

"Müzakere sürecinde de yapmamız gereken pek çok düzenleme var" diyor Çiçek ve bunlar için de vakit kaybetmeden çalışmaların başlamasının yararlı olacağını kaydediyor.

Demokratikleşme reformları ve anayasa değişiklikleri konusunda CHP ile uzlaşmadan yana olduklarını söyleyen Bakan Çiçek, CHP'nin milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması konusundaki ön koşulunu anımsattığımızda ise şunu söylüyor:

"Biz CHP'nin önerdiği milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasına karşı değiliz. Hatta daha fazlasını söylüyoruz; sadece milletvekili değil Türkiye'de pek çok kesimin dokunulmazlığı, ayrıcalığı var, bunların hepsinin kaldırılmasını öneriyoruz. Kamu görevlilerinin, memurların dokunulmazlığını düzenleyen 129. madde var, yargı mensuplarının dokunulmazlığı ile ilgili 140. madde hükmü var. Dokunulmazlıklar bütün olarak ele alınıp hepsi AB normlarına göre yeniden düzenlenip sınırlandırılabilir..."

Bu durumda eğer CHP, memur ve yargı mensuplarının dokunulmazlıklarının da sınırlandırılmasını kabul ederse yıllardan beri kamuoyunun en fazla tartıştığı konu olan milletvekili dokunulmazlığı da sınırlandırılmış olacak.

CHP ile anlaşma sağlanıp uzlaşma komisyonunun toplanabilmesi halinde 20-25 maddelik yeni anayasa paketi, yaz aylarında olgunlaştırılıp ekim veya kasım aylarında Meclis'ten geçirilebilecek.

Eğer CHP dokunulmazlıklar konusunda ikna olursa...

DİĞER YENİ YAZILAR