Yeni anayasa AKP’de de huzursuzluk yaratıyor...

Haberin Devamı

Kimse açıkça söyleyemiyor ama anayasa tartışmaları AKP içinde de ciddi rahatsızlık yaratmış durumda.

AKP içindeki rahatsızlık yeni anayasa yapılıyor olmasından değil. Aksine rahatsızlık duyan milletvekilleri ve parti yöneticileri de Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu kabul ediyorlar. Ama bu konuda izlenen yöntemi doğru bulmuyorlar.

Bu yöntem üzerine çıkan laiklik ve türban tartışmalarının ülkede var olan gerilimi tırmandırabileceğinden ve dolayısıyla hükümetin hızını keseceğinden endişe duyuyorlar.

Dün konuştuğumuz bir AKP milletvekili, “Bu iş Meclis’e, Meclis Başkanlığı’nın inisiyatifine bırakılmalıydı. Bu mesele yüzünden muhalefet partileriyle yeni bir çatışmaya girmeye hiç gerek yoktu. Tam aksine anayasa muhalefetle tam bir uyum ve işbirliği içinde hazırlanmalıydı” diyor.

Anayasa tartışmalarının laiklik ve türban konuları üzerinde odaklanmasının, laikliğe duyarlı bazı toplum kesimlerini tedirgin ettiğini düşünen bazı AKP’liler parti yönetiminin yöntem değişikliğine gitmesi, konuyu bir an önce Meclis Başkanlığına havale etmesi gerektiğini söylüyorlar.

Dile getirilen önerinin özeti şu:

Öncelikle muhalefetle bir uzlaşma zemini yaratılmalı. Bu, grup başkanvekilleri aracılığıyla sağlanabilir. Ardından Meclis Başkanı partilerarası bir uzlaşma komisyonu oluşturmalı.

Bu komisyon, başlangıçta AKP’nin taslağını hiç dikkate almadan, gerekirse yeni bir bilim kurulu oluşturarak bir taslak hazırlatmalı.

Bu aşamadan sonra AKP kendi hazırlattığı taslağını da komisyona sunsun, üniversitelerden, sivil toplum kurumlarından gelecek taslaklar da bu komisyonda değerlendirilsin, nihai taslak partilerarası uzlaşmayla ortaya çıkarılsın.

Ve yeni anayasa teklifi eğer mümkün olursa bütün partilerin ortak imzasıyla sunulsun...

İyi niyetli bir öneri. Ancak gelinen bu noktadan sonra Başbakan Tayyip Erdoğan acaba bu öneriyi benimseyecek mi? Dahası kulislerde iyi niyetli olarak bu düşüncelerini, kaygılarını diye getiren AKP’liler, cesaret edip bu öneriyi Başbakan Erdoğan’a da aktarabilecekler mi?

Zayıf ihtimal.

Ancak AKP’nin mevcut stratejiyi başarıya ulaştırabilmesi de o kadar zor. Sayısal olarak elbette bir zorluğu yok AKP’nin. 341 milletvekili çoğunluğu ile referanduma sunulacak bir anayasa değişikliğini Meclis’ten pekala geçirebilir. Bu noktada aritmetik bir sıkıntı olmayabilir. Ancak ya siyasi sıkıntıları, siyasi bedeli?

Muhalefetle çatışarak, kavga ederek, toplumun bazı kesimlerini tepkisini görmezden gelerek yeni anayasa yapılabilir mi?

Çok zor...

DİĞER YENİ YAZILAR