Yasa değişikliği çare mi?

Haberin Devamı

Türkiye günlerdir teröre karşı alınacak yeni önlemleri tartışıyor. Özellikle Aktütün ve ardından önceki gün de Diyarbakır’da meydana gelen terörist saldırılar toplumun infialini en üst seviyeye çıkardığı gibi yeni önlem arayışlarını da hızlandırmış durumda.

Önceki gün sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresinin Meclis tarafından bir yıl uzatılmasının ardından dün de Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında Terörle Mücadele Yüksek Kurulu (TMYK) toplantısını yapıldı.

Merak edilen yeni ne gibi çözüm önlemlerinin getirileceği.

Aslında sihirli bir çözüm formülü olmadığını hemen herkes biliyor. Yapılanlar, yapılmaya çalışılanlar yıllardan beri bilinen, şu veya bu ölçüde uygulanan yöntemlerden farklı değil.

Dünkü TMYK’da Terörle Mücadele Yasası’nda güvenlik güçlerinin yetkilerini genişletmeye dönük yeni düzenlemelerin tartışılması sürpriz olmadı. Özellikle de askerlerin bu yöndeki talepleri sürpriz değildi. Yıllardan beri Genelkurmay’ın hükümetten bu yönde talepleri vardı ama hükümet son günlere kadar bu taleplere hep soğuk durdu. Demokratikleşme reformları çerçevesinde yapılan yasal değişikliklerden geri adım atmaya hiç arzulu olmadı Başbakan Erdoğan ve hükümet. Ancak son dönemdeki gelişmeler belli ki bu noktada hükümeti yeni bir değerlendirmeye yöneltmiş durumda.

Muhtemelen önümüzdeki günlerde Terörle Mücadele Yasası’nın birkaç maddesinde değişiklik yapılarak güvenlik birimlerinin şüpheli ve gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda savcılık iznine, hakim kararına gerek olmaksızın arama yapabilmelerine olanak sağlanacak. Ayrıca İç Güvenlik Harekat Bölgesi’nde görev yapan askerlere de “kolluk” yetkisi tanınacak. Genelkurmay’ın değişiklik önerilerinin hangilerinin hükümetçe kabul edilip Meclis’e gönderileceği henüz kesinlik kazanmış değil. Özellikle Terörle Mücadele Yasası kapsamında gözaltına almalarda avukatın sorgunun hangi aşamasında bulunacağı da tartışma konusu.

Sonuçta Olağanüstü Hal koşullarına dönüş olmasa da özgürlükleri kısıtlayıcı yönde bazı önemli düzenlemeler yapılacağı hemen hemen kesin gibi.

Peki bunlar sorunun çözümüne çare olacak mı?

“Faydası olur” diyenler olduğu kadar tam aksi sonuç vereceğini savunanlar da var.

Hatta güvenlik birimleri arasında bile bu konuda ciddi görüş farklılıkları var.

Örneğin dün bir toplantı nedeniyle Ankara’da bulunan değişik illerden emniyet yetkilileri ile sohbet imkanımız olmuştu. Çoğu değişik zamanlarda Güneydoğu’da terör mücadelesine katılmış polis şefleri...

Onların görüşü askerlerden çok farklı. Söyledikleri şu şekilde özetlenebilir:

“Mevcut yasal çerçevenin terör mücadelesine engel olacak hiçbir yönü yok. Yetki açısından bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Yeni düzenlemelere başlangıçta biz de karşı çıkmıştık. Ama bu düzenlemeler suç ve suçluyla, teröristle mücadeleye engel değil. Ayrıca geçmiş yılları hatırlayın, güvenlik güçlerine çok geniş yetkiler tanındığı dönemlerde de bu mücadele verildi. O geniş yetkiler sorunu çözmeye yetti mi? Hayır aksine sorunun daha da derinleşmesine yol açtı...”

Özetle askerlerin “şart” dediği yeni düzenlemeye, polisin bazı etkili isimleri, “değil, bunun ülkeye ve terör mücadelesine faydasından çok zararı olur” görüşünde...

DİĞER YENİ YAZILAR