Velev ki kapatılırsa...

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nde görülmekte olan kapatma davası ile ilgili olarak AKP dün esas hakkındaki savunmasını da verdi. Artık sıra gününü Anayasa Mahkemesi’nin belirleyeceği sözlü savunmalarda.

Esas hakkındaki savunmasını sürenin dolmasından iki hafta önce veren AKP, sözlü savunma için de bir an önce tarih verilmesini bekliyor. Dava sürecinin uzamasının AKP’de n daha çok fazla ülkeye ve ekonomiye zarar verdiğini düşünüyor AKP’liler.

Ve o nedenle de ne olacaksa bir an önce olsun havasındalar.

Evet, acaba ne olacak? Ne olacağını davanın ne zaman sonuçlanacağını bugünden elbette kimse bilmiyor.

AKP’deki genel hava şu:

“Başsavcı’nın iddianamesindeki ’laiklik karşıtı eylemlerin odağı’tarifini AKP’ye yakıştırmak mümkün değil. Eğer hukuk işleyecekse AKP kapatılamaz. İç hukukumuza, evrensel hukuk normlarına, Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi’ne ve Venedik Kriterlerine uymaz AKP’nin kapatılması. Kapatma ’anormalin ilamı’olur...”

Yani “normal olarak kapatılmayız ama kapatacaklar” diyor AKP’liler.

Özellikle de Anayasa Mahkemesi’nin türban düzenlemesi ile ilgili Anayasa değişikliğini iptal etmesinden sonra “kapatacaklar” havası daha hakim AKP’de.

O yüzden de kararın bir an önce çıkmasını ve yeni yol haritasına göre yola devamı arzuluyorlar.

AKP zaten başından itibaren “velev ki kapatırlarsa” dile hazırlık yapıyor.

Başbakan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “AKP’yi şimdiden klonlayın” önerisine çok sert tepki gösteriyor ama öte yandan “B planımız da hazır C planımız da hazır” diyerek, benzer bir hazırlık içinde olduklarını da doğruluyor.

Yani en kötü ihtimale karşı da yol haritası hazır AKP’nin. Tabii eğer parti kapatılırsa yolculuğun bir bölümü, siyasi yasaklı olacağı için Tayyip Erdoğan’sız olacak. Bu arada Cumhuriyet tarihinde ilk kez parlamento çoğunluğu, partisi kapatılmış bağımsız milletvekilleri grubundan oluşacak. Yeni hükümeti bu grup kuracak. Tayyip Erdoğan’ın işaret edeceği yeni bir başbakan atanacak. Kabinede revizyona gidilecek. En kısa zamanda da erken seçime.

AKP kulislerinde konuşulanlara bakılırsa kapatma davasının Temmuz sonu Ağustos başlarında sonuçlanması halinde sonbaharda erken genel seçim sürpriz olmayacak. Bu durumda genel seçim Anayasa gereği mahalli idare seçimleri ile birleşecek.

Tabii ki bu arada bağımsız AKP’liler yeni bir parti kuracak, Tayyip Erdoğan’ın işaret edeceği yeni bir genel başkan adayı belirleyecekler. 81 ilde örgütlenip seçime hazırlanacaklar. Örgütlenme konusunda hiç zorluk çekmeyeceklerini söylüyor AKP kurmayları. İsim ve tabela değişikliklerinin birkaç hafta içinde tamamlanabileceğine, en az şimdiki kadar güçlü bir örgüt yapısı ile seçmenin karşısına çıkabileceklerine ve yine yüksek bir oy oranı ile tek başına iktidar olacaklarına inançları tam.

Tayyip Erdoğan da bağımsız milletvekili olarak Meclis’e gelecek. Ve kurulacak yeni partinin başbakan adayının da yine bağımsız milletvekili Erdoğan olacağını söylüyor AKP’liler. Doğal olarak bütün bunlar şimdilik senaryodan ibaret.

DİĞER YENİ YAZILAR