Vekil maaşları ve Sosyal Güvenlik Reformu

Haberin Devamı

Milletvekili maaşları ile ilgili düzenlemeler her dönemde toplumun ilgisini fazlasıyla çekiyor. Vekil veya emekli vekil maaşlarının arttırılması her zaman büyük tepkilere neden oluyor.

Bunu milletvekilleri de Meclis Başkanları da öteden beri çok iyi biliyorlar. Hemen her maaş düzenlemesi sırasında bu konunun basında haber ve yorum konusu yapılmasına da o yüzden, “Meclis’in siyaset kurumunun itibarını zedeliyorsunuz” diye kızıp, tepki gösteriyorlar.

Evet bu konu gerçekten de milletvekillerinin, Meclis’in, siyasetin itibarını aşındırıyor. “Duble aylıklar, kıyak emeklilik” imkanları tepki çekiyor, itibar zedeliyor.

Şimdi yine buna benzer bir durum var Meclis’te. Yine bir “itibar” tartışması yaşanabilir önümüzdeki günlerde.

Çünkü Meclis’te milletvekili emekli aylıklarını artırmak için derin bir kulis faaliyeti yürütülüyor.

Milletvekili maaşları niye bu kadar göze batıyor?

Çok yüksek paralar mı alıyor vekiller?

Bir yönüyle hayır. Millet adına egemenlik yetkisini kullanmlak üzere seçilmiş 550 kişi. Herkesin gözüne batan maaşları da yaklaşık 8 bin YTL (Emeklilik hakkını elde etmiş olanlar 12 bin YTL). Özel sektörde orta düzey yöneticilerin aldıkları maaşın bile altında.

Milletvekili, bu parayla Ankara’da statüsüne uygun bir sosyal yaşam sürdürecek. Seçmenleri gelecek, onları ağırlayacak. Kolay iş değil. O yüzden başkaca ek gelirleri olmayan, çoğu milletvekilinin maddi sıkıntı çektikleri de bir gerçek. Bu açıdan bakılınca milletvekillerinin maaşı düşük bile sayılabilir. Ayrıca yıllık 52.8 milyon YTL tutan milletvekillerinin toplam maaş yükü 222,5 milyar YTL’lik bütçede ihmal edilebilir bir rakam.

Ama işin bir de başka yüzü var. Milletin işçisinin, memurunun ortalama bin YTL civarında aylık ücrete talim ettiği, asgari ücretin 450 YTL olduğu, işsizliğin, yoksulluğun had safhada olduğu bir Türkiye’de, millet geçim sıkıntısı içinde kıvranırken, vekilin 8 bin YTL maaş alması göze batıyor.

Ayrıca milletin emeklisi ortalama 500-600 YTL maaşa talim ederken, vekil emeklisinin bunun 10 katı, yani 4 bin YTL alması da dikkat çekiyor.

Bu yetmiyormuş gibi şimdi vekiller kendi emekli aylıklarını yüzde 50 oranında arttırmanın formülünü arıyorlar.

Hem de bunu Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde yapmak istiyorlar. Çalışanlar açısından hak kaybı sayılabilecek pek çok düzenlemenin getirilmekte olduğu bir yasa kapsamında bunu yapmaya çalışıyorlar. Yeni işe girecekler için emeklilik yaşı 65’e çıkarılacak, emeklilik için gerekli asgari iş günü 7 binden 9 bine çıkarılacak, aylık bağlama oranı üçten, ikiye düşürülecek. Bu düzenleme toplumun geniş kesimlerinden zaten büyük tepki görüyor görüyor.

Meclis’te bu düzenlemeler yapılmaya çalışılırken bunun içine milletvekili emeklilerinin maaşlarının yüzde 50 oranında arttrırılmasına dönük bir hüküm koymaya çalışıyorlar.

Bu, kıyak emeklilik skandalından da, duble maaş skandalından da daha vahim bir durum. Sanki bu reform yasasını çıkarmak için milletvekilleri kendi kendilerine rüşvet veriyorlar...

DİĞER YENİ YAZILAR