Veda ve “farklı makam”...

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin dünkü genel kurulunda son kez genel başkanlığa aday olduğunu belirterek partililerle, delegelerle helalleşti.

Bu helalleşme bir anlamda vedalaşma diye adlandırılıyor. Ama tam da öyle değil. Öyle olmadığı da yine Erdoğan’ın şu sözlerinden anlaşılıyor:

“Allah ömür verirse farklı görevler, farklı unvanlar altında yine bir olacağız, yine beraber olacağız...”

Yani sadece genel başkanlığa veda ediyor Erdoğan. Tüzük gereği bu dönem son, diyor. Ki, milletvekilliği için de seçimlerde aynı şeyi söylemişti. Bir sonraki dönemde milletvekili adayı da olmayacak.

Yani Erdoğan bir sonraki parti kongresinde genel başkan olmayacak, milletvekili olmayacak, doğal olarak başbakan da olmayacak.

O zaman bu “bir ve beraber olma” durumu nasıl devam edecek? 2023 hedefine nasıl birlikte yürünecek?

Sır değil. Önceki bir takım açıklamalarında da vardı, dün yaklaşık 2,5 saat süren kongre konuşmasında da.

“Başka görev ve makam” diyor ya Erdoğan, en azından kendisi için öngördüğü makam kimse için sürpriz değil: Çankaya...

Her şey hesapladığı gibi gider, bugünkü popülarite ve yüzde 50’yi aşan oy oranı devam ederse 2014 sonbaharında Erdoğan’ın yeni makamının Çankaya’ya Köşkü olacağına kuşku yok.

Konunun henüz netlik kazanmayan tarafı unvan.

Unvanı ne olacak?

Cumhurbaşkanı mı, Başkan mı?

Erdoğan’ın gönlünden geçen Başkanlık. Başbakanlık’taki icrai yetkileriyle birlikte Çankaya’ya çıkmak. Siyasette de yönetimde de tek hakim irade olmak...

Ancak bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Mevcut Anayasa’da cumhurbaşkanına tanınan icrai yetkiler geniş değil. Gerçi halk tarafından doğrudan seçileceği için yeni dönemde cumhurbaşkanının siyasi gücü oldukça yükselecek. Ama yürütme, icraat yetkisi yine başbakanda olacak.

Tayyip Erdoğan gibi iddialı bir siyasi kişiliğin bu sınırlı yetkilerin çerçevesinde kalabilmesi güç.

O nedenle başkanlık sisteminde ısrarlı Erdoğan. En azından yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı sistemi olmalı diyor...

Önümüzdeki dönemde bu konuda bastıracak Erdoğan ve partisi...

Dünkü konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına değinirken de öne çıkardığı nokta bu oldu Erdoğan’ın.

“Yönetimde istikrarın dönemsel olmaktan çıkarılıp, kurumsal hale getirilmesi lazımdır” diyor Erdoğan.

Yani bunu sağlamanın, kalıcı, kurumsal istikrarın formülü başkanlık sistemi...

Fakat, halen yeni anayasa çalışmalarını yürütmekte olan Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan başkanlık sistemini geçirebilmek mümkün değil. Meclis’te temsil edilen dört partinin yerni anayasa konusunda uzlaşması zaten güç ama özellikle de başkanlık sistemi konusunda bir uzlaşma hiç mümkün değil.

Buna rağmen Başbakan Erdoğan’ın yine de bir umudu olduğu anlaşılıyor. “Hangi parti veya partiler bizimle olursa onlarla oturur, konuşuruz. Azami müştereklerde uzlaşarak yeni anayasayı yaparız” diyor Erdoğan.

CHP’nin başkanlık sistemine “evet” demeyeceği bilindiğine göre acaba umut MHP’de mi?

*****


NOT: Başbakan 2,5 saatlik kongre konuşmasında uzun uzun, demokrasiden, özgürlüklerden, çoğulculuktan söz etti. Fakat, bu konuşmanın yapıldığı kongrenin başta Cumhuriyet, Sözcü, Evrensel ve Birgün olmak üzere muhalif çizgideki gazetelere yasaklanmış olması çok yaman bir çelişkiydi.

DİĞER YENİ YAZILAR