Uzlaşma için tek adres BDP...

Haberin Devamı

AKP’nin hazırlayıp sunduğu anayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan kavga - gürültü, program doğrultusunda geçiyor.

Bu arada şu ana kadar somut bir gelişme olmasa da uzlaşma girişimleri en azından düşünce ve demeç düzeyinde devam ediyor.

Ama sonuç yok...

Anayasa Mahkemesi’nin yapısının düzenlenmesi gibi teklifin çok önem verilen maddelerinde oy sayıları bazı AKP’lilerin yüreklerini ağzına getirecek kadar kritik düzeylere inse de şimdilik herhangi bir sorun gözükmüyor.

Çünkü, anayasa projesinin stratejisini hazırlayan AKP kurmayları bu tür gelişmeleri önceden öngörüp, ona göre gerekli tedbirleri de almıştı.

Parti grubunun fire verebileceği önceden öngörülmüş ve bu eksiğin nasıl telafi edilebileceği de hesaplanmıştı.

O nedenle AKP yönetimi açısından şimdiye kadarki gelişmelerde herhangi bir sürpriz sonuç yok. Beklenmedik bir aksilik çıkmaz ise teklifin ilk tur görüşmeleri ve oylama yarın geceyarısından sonra tamamlanacak.

2 Mayıs günü de ikinci tur oylama başlayacak. İkinci tur süre olarak daha kısa. Çünkü ilk turdaki gibi maddeler üzerinde uzun uzun konuşma ve tartışma sözkonusu olmayacak bu turda. Sadece ilk turda önerge verilen maddeler üzerinde yeniden önerge verilebilecek ve onun da büyük bölümü AKP’liler tarafından yapılacağı için süreyi istediği gibi ayarlayabilecek AKP grubu.

Ancak ikinci turda kritik olan nokta AKP grubundaki fireler. İlk turda 4-5’i geçmedi AKP’nin firesi ve bu bekleniyordu.

Hatta öyle ki, ret veya çekimser oy kullanan milletvekillerinin kimler olduğu da daha oylamalara geçilmeden önce isim isim tesbit edilmişti.

Ancak ikinci tur kritik. İkinci turda fire sayısının iki katına çıkabileceği tehlikesi var. AKP kurmayları bu durumu da başından itibaren öngörüyordu.

Öngörülemeyen tek nokta BDP’nin blok olarak oylamaya katılmama kararı idi.

Şu ana kadar BDP’den sadece parti kapatmalarıyla ilgili maddeye 5 oy geldi. Diğer hiçbir maddenin oylamasına BDP’nin katılımı olmadı. Bu durum şu ana kadar AKP’nin işine de geldi aslında. Böylelikle MHP’nin “Meclis’teki PKK uzantıları ile işbirliği yaparak bölünme projesi oluşturuyorlar” iddiası, propagandası çürütülmüş olacaktı.

O nedenle BDP ile daha işin başında uzlaşmaya varılabilecekken bundan bilinçli bir biçimde uzak durdu AKP.

Ancak ikinci tur farklı. İkinci turda 330’un altında oy alan madde paketten düşecek. Şimdi bu riske karşı önlem aranıyor.

AKP bir yandan uzlaşma için CHP’den “Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme teminatı” istiyor ama onun olmayacağını biliyor aslında. O çağrı sırf uzlaşıcı görüntü verme kaygısından. Yoksa paketin bölünmesi AKP’nin hiç işine gelmiyor. Zaten AKP’nin asıl yapmak istediği de CHP’nin paketten ayrılmasını istediği düzenlemeler.

O nedenle ikinci turda AKP içindeki firelerin artacağı ihtimaline karşı BDP’nin desteği hayati önem taşıyor.

Peki BDP bu desteği verecek mi? AKP’nin fireleri bu yolla karşılanabilecek mi?

Oldukça yüksek ihtimal.

Çünkü BDP şu anda bir yandan “Bu değişikliğe katkı verin aksi takdirde 82 Anayasası’nı destekliyor konumuna düşüyorsunuz” baskısı altında. Diğer yandan da AKP’den gelen doğrudan ve dolaylı uzlaşma çağrılarına yanıt vermek durumunda.

Yanıtın olumlu çıkma olasılığı yüksek. Yani BDP’nin kapısı kapalı değil...

DİĞER YENİ YAZILAR