Umudumuz Obama mı?

Haberin Devamı



Ekonomik kriz tüm şiddetiyle, ağırlığıyla Türkiye’nin üstüne çökmüş durumda. Peş peşe açıklanan resmi veriler durumun günden güne kötüleşmekte olduğunun göstergesi.

Muhalefet bile durumdan kaygılı ama hükümet rahat gözüküyor. CHP Genel Başkanı bir süredir önlem önerisi yapıyor, IMF ile bir an önce anlaşma yapın çağrısında bulunuyor ama Başbakan Tayyip Erdoğan pek oralı değil. “İşine bak” diye tersliyor ana muhalefet liderini.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek seçim bölgesi Gaziantep’ten ses veriyor; “IMF sihirli değnek değildir” diyor ve durumu Türkiye’den daha kötü olan ülkeleri sıralıyor. Bir anlamda “Hamdolsun bizim durumumuz iyi, halimize şükredelim” demeye getiriyor Şimşek.

Bakanların, Başbakan Erdoğan’ın söylediklerine bakılırsa sanki şu anda Türkiye’nin beklemekten başka çaresi yok gibi... “Önlem paketi açıklayın”, “IMF ile anlaşın” çağrılarını Başbakan Erdoğan’ın en son önceki gün verdiği yanıtın özeti şu: “Kabul edemeyeceğimiz şartları söyledik. Bunu değiştirirler ülkemizin menfaatine, kabul edebileceğimiz bir anlaşma ile gelirse IMF o zaman anlaşırız...”

Yani Erdoğan’ın söylediğine göre, IMF Türkiye ile anlaşma yapıp ortak program yürütmek, Türkiye’ye 25-30 milyar dolar civarında yeni bir kredi verebilmek için eskiden olduğu gibi kendi koşullarını dayatamayacak, aksine Türkiye’nin koşullarını kabul etmek zorunda olacak.

Türkiye’nin IMF ile ilişkilerinin 62 yıllık geçmiş tarihine bakıldığında böyle bir şeyin olabilmesi imkansız ötesi. IMF’nin yapısı ve uygulamalarına da ters bir varsayım. Ancak, AKP çevrelerindeki değerlendirme farklı. “IMF Başbakanımızın şartlarını kabul etmek zorunda” diyor AKP’liler .

Afganistan’a asker karşılığı IMF anlaşması mı?

Şaşırtıcı ama, bunu iddia ederken ifade ettikleri gerekçeler daha da şaşırtıcı. İddia edildiğine göre, önümüzdeki dönemde Türk- ABD ilişkileri düne kadar kimsenin hayal bile edemeyeceği bir noktaya taşınacakmış.

Önümüzdeki dönemde şekillendirileceği beklenen “Yeni Dünya Düzeni” oluşumunda ABD Türkiye’ye çok müstesna bir rol biçiyormuş. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un geçen hafta gerçekleştirildiği Ankara ziyaretinin bu bakımdan büyük önem taşıdığı öne sürülüyor. Başkan Obama’nın ilk yurtdışı turunda ziyaret edilecek Avrupa ülkeleri listesine Türkiye’yi eklemesi de bu önemli planın bir parçası olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin yeni Ortadoğu barış planında Türkiye’nin çok kritik rol üstlenebileceği belirtilirken bir başka hassas noktanın altı çiziliyor: Afganistan’a muharip güç gönderilmesi...

Bu talep Türkiye’ye ABD’den ilk defa gelmiyor. Ancak Türkiye şimdiye kadar muharip güç gönderilmesine sıcak bakmamıştı. Şimdi ise durumun değişebileceği, Türkiye’nin Afganistan’a muharip güç gönderebileceği anlatılıyor.

Ve ABD ile bu yakın işbirliğinin sonucu olarak Türkiye’nin ihtiyacı olan dış finansman ve IMF ile anlaşma sorunlarının ABD yönetiminin devreye girmesiyle çözülebileceği öngörülüyor.

Yani ABD, IMF üzerindeki nüfuzunu kullanarak Başbakan Erdoğan’ın istediği koşullarda bir anlaşmaya ve yüklü miktarda krediye onay verilmesini sağlayacak.

AKP çevrelerindeki beklenti böyle. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği seçim sonrasında belli olacak...



DİĞER YENİ YAZILAR