Türbanda çözüm zamana yayılacak...

Haberin Devamı

Üniversitelerde türbanı serbest bırakma formülüne ilişkin anayasa değişikliği Meclis’ten rekor bir çoğunlukla ve jet hızıyla geçirildi ama arkası getirilemiyor. Çözüm süreci muhtemelen epey uzayacak.
Anayasa değişikliği Meclis’ten jet hızıyla geçerken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün inceleme süreci tahmin ve beklentilerin ötesinde uzadı. Oysa Gül’ün sorunu çok iyi bildiği, değişikliği teklifi Meclis’e geldiği gün hukukçularına incelettirdiği, kendisinin de kişisel olarak türban özgürlüğünden yana olduğu biliniyor. Bütün bunlara rağmen bilinmeyen bir haftadır Gül’ün değişikliği masasında bekletmesi. Acaba neden?
Hangi kaygılar onayı geciktiriyor? Toplumda yükselen gerilim ve kutuplaşma eğilimleri mi? Siyasi tansiyonun çok yükselmiş olması mı? Yoksa, asker ve yagı başta olmak üzere devlet kurumlarının itirazları mı? Veya üniversitelerin daha büyük bir kaos ortamına girme kaygısı mı?
Bilemiyoruz ama bu konuda son derece titiz davranmakta olduğu anlaşılıyor Cumhurbaşkanı’nın. Yakın çevresinden aldığımız izlenime göre, onaylamayıp geri gönderme ihtimali sıfır değil ama son derece zayıf. Belki de Perşembe günü yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ortaya çıkacak görüş ve değerlendirmeleri de dikkate almak istiyor. Aslında MGK’da da sürpriz bir görüş veya değerlendirme çıkmayacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın daha önce ifade ettiği gibi askerin bu konuda görüş açıklaması “malumun ilamı” olacak. Asker bu düzenlemeye karşı. Orgeneral Büyükanıt ve komutanlar, kamuoyu ile paylaşmadıkları karşı oluş gerekçelerini ayrıntılı biçimde Kurul toplantısında dile getirecekler.
Bu itiraz ve değerlendirmeleri elbette hükümet de Cumhurbaşkanı da dikkate alacak. Fakat Cumhurbaşkanı’nı, “madem askerin itirazı var o zaman o zaman ben bu anayasa değişikliğini bir kere daha görüşülmek üzere Meclis’e geri gönderiyorum” noktasına getirme ihtimali de çok ama çok düşük.
Cumhurbaşkanı değişikliği muhtemelen onaylayacak.
Ancak bu onayın üniversitede türban yasağının kalkmasını sağlamayacağı da biliniyor. Bunun için YÖK yasasında değişiklik yapılması öngörülüyordu.
Ancak bilinen ve bilinmeyen son gelişmeler bu noktada da AKP’yi frene bastırdı.
Başbakan’ın söylediği gibi YÖK Yasası’nda türbana serbesti sağlayacak düzenleme için Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin başvurusu üzerine anayasa değişikliği konusunda vereceği karar beklenecek.
Kararın çıkması da yetmeyecek. Muhtemelen gerekçeli karar beklenecek. Ondan sonra da MHP ile üzerinde anlaşılmış olan YÖK yasası değişikliği metni değişecek ve MHP ile yeniden mutabakat aranacak.
Anayasa değişikliği bir yana, sadece YÖK Yasası değişikliğinde AKP’nin önünde, YÖK yasası değişikliği için MHP ile vardığı uzlaşmanın yarattığı iki risk var: Birincisi, Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsüyle ilgili düzenlemeyi iptal etmesi ki, bu da çözüm umudunu bilinmeyen bir tarihe itmesi...
İkincisi de “çene altından bağlama” formülünün türbanlılar ve türban destekçileri tarafından benimsenmemesi hatta tepki gösterilmesi.
Yani zaten uygulamaya girme ihtimali bile tartışmalı olan bir düzenlemede bir de tabanın beklentilerine cevap verilememesi...
Türbanda çözüm çok yakın gelecekte gerçekleşebilecek gibi görünmüyor...

DİĞER YENİ YAZILAR