Türban senaryoları...

Haberin Devamı

Türkiye gündemi türbana kilitlenmiş durumda. Bu gerilimli ortamın kısa vadede kolay kolay değişmeyeceği görülüyor.

AKP ve Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP ile bir yandan türban üzerinden kavgayı sert biçimde devam ettirirken diğer yandan da AKP sözcüleri ilerde yapılması düşünülen türbanla ilgili yasal düzenlemeye CHP’nin de ortak olması çağrısı yapıyorlar:

“Uzlaşalım, YÖK yasasında neyin serbest olacağını değil, nelerin, hangi kıyafetlerin yasak olacağını yazalım...”

Buna CHP’nin de katılması durumunda toplumdaki gerilim ortamının dağılacağı öngörülüyor. Ama bu noktadan sonra CHP’nin bu tür uzlaşmalara girme ihtimalinin olmadığını aslında AKP’liler de biliyor.

Aslında bu noktada AKP’nin CHP’den önce türban konusunda işbirliği yaptığı, ortak mutabakat zaptı imzaladığı MHP’yi öncelikle ikna etmesi gerekiyor. Çünkü MHP “mutabakata uyun” diye bastırıyor. Yani üniversitelerde sadece “çene altından fiyonkla bağlanan” türbanın serbest olacağına ilişkin yasal düzenlemenin yapılmasını istiyor.

AKP ise şimdilik bundan kaçınıyor. Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin kararı belli olduktan sonra yasal düzenleme yoluna gidebileceklerini söylüyor.

AKP kurmayları, yapılacak yasal düzenleme ile üniversitede hangi kıyafetin serbest olacağı yerine hangi kıyafetin yasak olacağının belirlenmesini öneriyor . Böylelikle hem kamuoyundaki peçe-çarşaf kaygılarının giderilebileceği hem de Anayasa Mahkemesi’nin iptal tehlikesinin bertaraf edilebileceği hesaplanıyor.

AKP kurmayları Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edileceği olasılığını ise hiç düşünmüyorlar. Çünkü Anayasa değişikliğine ilişkin yasaların Anayasa Mahkemesi’nce içerik yönünden incelenemeyeceği, sadece biçim yönünden değerlendirileceği ve herhangi bir usul eksikliği olmadığı için de CHP’nin başvurusunun red dedileceği kanaati hakim.

Ama yine de Ankara’da kafalarda ciddi soru işaretleri var.

Özellikle de dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Anayasa Mahkemesi’nin bundan önceki Anayasa değişikliği ile ilgili verdiği gerekçeli karar son derece ilginç. İşte bu karar konuşulan senaryoyu güçlendiriyor.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin iptali için CHP’nin başvurusunu reddediyor Anayasa Mahkemesi. Bu red kararının gerekçesini açıklarken de anayasa değişiklikleri ile ilgili başvuruları nasıl değerlendireceğini ilan ediyor.

Özeti şu:

“Anayasa değişikliklerini esastan değil, usul yönünden değerlendiririm. Usul yönünden bir eksiklik varsa iptal ederim. Esastan incelemem ama ‘yokluk’ denetimi yapabilirim.”

Yani, rejimin temel esasları, anayasanın değiştirilemez hükümleri bakımından bir aykırılık gördüğü durumlarda “yokluk” denetimi yapabileceğini açıklıyor Yüksek Mahkeme.

Türban konusu ile ilgili değişikliği de Anayasa Mahkemesi eğer CHP’nin başvurusunu dikkate alıp yerinde görür ve bu konunun yürürlükteki anayasanın değiştirilmesinin teklif dahi edilemez hükmündeki 2. maddesi ile ilintili görürse o zaman iptal değil ama daha ağır bir karar olan “işlemin yokluğu”na karar verebilecek.

Verip vermeyeceği noktasında herhangi bir tahminde bulunmak mümkün değil. Ama yargı çevreleri de dahil Ankara’da bu yönde bir yorum var.

Ve eğer böyle bir olumsuz karar çıkarsa o zaman bunun sonuçları türban meselesiyle de sınırlı kalmayacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yaçınkaya’nın 17 Ocak’taki AKP ve MHP’ye yönelik uyarı ve iddiaları da Anayasa Mahkemesi kararıyla tesbit ve kanıtlanmış hale gelecek.

Bu ihtimal ve buna dayalı senaryolar Ankara kulislerinin en heyecanlı tartışma konusu...

DİĞER YENİ YAZILAR