Toplumsal muhalefeti tetikleme arayışı...

Haberin Devamı

CHP bugün bir ilki gerçekleştiriyor. Normal olarak TBMM çatısı altında yapması gereken haftalık olağan grup toplantısını tarihinde ilk kez Meclis çatısı dışına alıyor. Grup toplantısını meydan mitingine dönüştürüyor.

Aslında genellikle salı günleri yapılan grup toplantıları iktidarıyla muhalefetiyle bütün partiler için uzunca bir süredir kalabalık partililerin de katılımıyla, sert üsluplarla zaten yarı miting havasında geçiyordu.

Ama bu kez CHP tam anlamıyla meydanlara iniyor. Bugünkü grup toplantısının adresi Ankara’nın tarihi miting meydanı niteliğindeki Tandoğan alanı olarak ilan edilmiş durumda.

Kemal Kılıçdaroğlu bugünkü konuşmasını Meclis salonunda milletvekillerine ve partililere değil, Tandoğan meydanına gelecek olan onbinlere yapacak. İktidarı halka şikayet edecek.

Gerçi bu şikayetini her hafta, her fırsatta yapıyor ama bugünkü biraz daha farklı. Bugün iktidara, iktidarın bazı uygulamalarına karşı verdikleri siyasal mücadelede yeni bir yöntemi deneyecek CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu. Geniş toplum kesimlerini, sivil toplum örgütlerini de harekete geçirerek siyasi iktidarı sıkıştırmaya çalışacak.

Bir anlamda siyaseti toplumsallaştırmayı, toplumun, sokağın memnuniyetsizliğini, tepkisini harekete geçirmeyi hedefliyor CHP.

Belki de CHP, böylelikle hem siyasi iktidarı sıkıştırabileceğini, hem de kendi gücünü arttırabileceğini, toplumsal tabanını genişletebileceğini umuyor.

Fakat işleri sanıldığı kadar kolay değil. Öyle bir iki mitingle olacak iş değil bu.

Bugün CHP’yi, Meclis dışında meydan mitingli grup toplantısı yapmaya yönelten konu hiç kuşku yok ki ülkenin, toplumun bugünü ve geleceği açısından hayati öneme sahip. Hemen hemen her aileyi, her bireyi şu veya bu ölçüde ilgilendiren bir konu, temel eğitim...

Ancak acaba toplumun bu konuya ilgisi ne kadar canlı? Örgütlü veya örgütsüz kesimleriyle tüm toplum bu konuya yeterince dikkat kesilmiş, tavır belirlemiş durumda mı?

Pek değil...

Hatta öyle ki, bugün Meclis Genel Kurulu gündemine gelecek olan 12 yıllık kesintisiz eğitim konusundan daha fazla Başbakan Erdoğan’ın Seul yolunda açıkladığı sınavsız üniversite ve dersanelerin okula dönüştürülmesi projesi ilgi çekiyor...

Çünkü, kesintili eğitim tartışması büyük oranda imam hatip okullarının orta bölümlerinin açılıp açılamayacağı, din eğitimi ve kız çocukların eve kapatılıp kapatılamayacağı noktalarına kilitlenmiş durumda.

8 yıllık kesintisiz eğitimin kaldırılıp 12 yıllık kesintili sisteme geçilmesinin sakıncaları konusunda Meclis’te iktidar çoğunluğunu ikna edemeyen, iktidar partisi ile uzlaşı zemini yakalayamayan CHP, şimdi toplumla geniş bir uzlaşma sağlamaya çalışacak. Ama en azından bu konuda işi çok kolay değil. CHP bugün Tandoğan meydanında 100 bin kişiyi de toplasa, iktidar Meclis’te doğru bildiği yolda yürümeye devam edecek.

İktidar partisi grubu muhalefetin bütün engelleme girişimlerini aşıp sözkonusu yasayı hafta sonuna kadar Meclis’ten geçirip Cumhurbaşkanı’nın onayına sunmayı planlıyor.

Yani CHP’nin mitinglerle en azından eğitim yasasını engelleme şansı yok gibi..

Ancak bugünkü Tandoğan mitingini yeni bir başlangıç, yeni bir muhalefet taktiği olarak değerlendiriyor CHP.

O nedenle haftalık grup toplantılarını zaman zaman meydanlara taşıma uygulaması devam edecek. Bugün eğitimle başlayacak olan mitingler, muhtemelen önümüzdeki haftalarda hukuk ve özel yetkili yargı sistemini protesto eylemleriyle devam edecek.

DİĞER YENİ YAZILAR