Terörle mücadeleye sıkı eğitim

Haberin Devamı

Güneydoğu’dan gelen şehit haberleri tüm toplumun yüreğini yakıyor. Tüm Türkiye üzülüyor, gencecik fidanların devrilmesine, erlerin, erbaşların subayların şehit edilmesine tepki duyuyor. Bölücü teröre ve onu himaye eden dış güçlere lanet okuyor, hatta zaman zaman Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yapmadığı için hükümete tepki duyuyor.

Ve tepkiler zaman zaman da acaba askerimizin neyi eksik noktasına gelebiliyor. Terör mücadelesine karşı teçhizat ve ekipman eksikliği mi var? Varsa niye giderilemiyor?

Yoksa eğitim eksikliği mi var? Eğitimsiz genç Mehmetçikler eğitimli, tecrübeli bölücü teröristlerin karşısında boy hedefi mi oluyor?

Bu ve benzeri pek çok kuşku uyandırıcı sorunun yanıtlarını Genelkurmay’ın Eğirdir Dağ Komando Okulu’na düzenlediği basın turunda öğrenebiliyoruz.

Askerin lisanında “İç Güvenlik Harekat Bölgesi” diye adlandırılan terör bölgesinde görev yapan askerlerin eğitimi işte böyle bir alanda, sıcak çatışma ortamının yaşandığı asıl görev bölgesine çok benzeyen bir alanda yapılıyor.

Eğirdir Dağ Komando Okulu’nun eğitim alanları, terör mücadelesinin sürdüğü bölgenin (Güneydoğu Anadolu) bir benzeri. Arazi koşulları, bitki örtüsü, kayalıklar, tepelerin, derelerin konumu, adeta o bölgenin film seti gibi..

Kısmi makilik örtüsü, çıplak kayalıkları, dere yataklarıyla terör bölgesindeki coğrafyaya gerçekten çok benziyor.

Burada da ısı kışın eksi 35 dereceye kadar düşüyor, yazın artı 40 dereceye kadar çıkıyor.

Çatışma bölgesinde görev yapacak komando er, erbaş, uzman çavuş, astsubay, yedeksubay ve subaylara, Eğirdir Gölü kıyısındaki bu dağlık bölgede terör bölgesi koşulları altında eğitim veriliyor.

Hem de ABD ordusunun çok övündüğü Ranger eğitiminin iki katı daha ağır ve daha etkili bir eğitim. Bataklık ve kayalık alanlarda çatışma, mayına ve her türlü tuzağa karşı dikkat ve tedbirin nasıl alınacağı öğretiliyor...

Dünkü gezi sırasında biz gazetecilere de, verilen bu eğitimin adım adım örnekleri sergilendi. Önce masa başında mayın ve uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı alınacak önlemler, ardından arazide bunun tatbikatı.

Eğirdir’deki eğitimde her şey gerçek mermilerle, gerçek patlayıcılarla yapılıyor. Kırmızı kuvvet, yani bölücü terörist rolündeki “Gösteri ve Tatbikat Birliği” PKK’nın kullandığı silahları kullanıyor, asker o sese alışıyor, o sesi tanıyor. PKK’nın kullandığı tip patlayıcılar, mayınlar döşeniyor, onların etkisiz hale getirilmesi öğretiliyor. Arazideki tatbikatlarda da PKK’nın pusu, yer değiştirme taktikleri bire bir sergileniyor...

Eğitim veren subayların çoğu, askerlik hayatının büyük bölümünü o bölgede terör mücadesinde geçirmiş personelden oluşuyor. Örneğin Albay Necati Tekin’le sohbetimiz sırasında 1985 yılından beri, teğmenlik günlerinden itibaren defalarca bölgede görev yaptığını, bölücü teröristlerle pek çok kez sıcak çatışmaya girdiğini öğreniyoruz.

Diğer subaylar da öyle...

Eğitim veren personelin büyük bölümü İç Güvenlik Harekat Bölgesi’nde yetişmiş, rütbe almış, bölücü terörle girdiği çatışmalarda çelikleşmiş subaylar.

Şu anda Komando Okulu’nda 8.426 acemi er, erbaş, uzman çavuş, astsubay, asteğmen ve subay eğitim alıyor. 10 haftalık eğitim süresinin ardından Güneydoğu’ya, İç Güvenlik Harekat Bölgesi’ne gidecekler.

Belki yine bazılarının şehit haberleri ile sarsılacağız. Ama gördük ki çelik gibi, filmlerdeki rambolar gibi iyi eğitimli, iyi yetişmiş olarak çatışma bölgesine gidecekler ve ülkenin bölünmez bütünlüğü için gözlerini kırpmadan savaşacaklar; güçlü, cesur ve hazır... Tıpkı Sivri Dağ’ın eteklerinde yazdıkları gibi: “Komandoyuz, cesuruz, güçlüyüz, hazırız”...

DİĞER YENİ YAZILAR