Terör soruşturması mı, psikolojik harekat mı?

Haberin Devamı

Dün Meclis’te liderler günüydü. Her salı olduğu gibi yine iktidar ve muhalefet liderleri birbirlerine verip veriştirdiler.

Parti genel başkanlarının ana gündemi, yargı tartışması, Habur’da yaşananlar ve Hatip Dicle’nin dile getirdiği iddialardı; yandaş yargı iddiaları.

Evet, yargı uzun süredir siyasi tartışmaların odağında. Uzun süre de öyle kalacağı anlaşılıyor.

Çünkü Türkiye’de ilginç gelişmeler, ilginç tartışma ve çatışmalar yaşanıyor.

Örneğin dün Erzincan’da olanlar...

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, dün sabah saatlerinde terörle mücadele şubesi polisleri eşliğinde Erzincan Adliyesi’ni bastı. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in makamında ve evinde aramalar yapıldı, gözaltına alındı. Erzurum Savcısı’nın iddiasına göre Başsavcı Cihaner, Ergenekon Terör Örgütü ile bağlantılı.

Başsavcı Cihaner daha önce bölgesinde bir tarikat soruşturması başlatmış ve bu soruşturma Özel Yetkili Savcı Şanal tarafından (kendi görev alanına girdiği gerekçesi ile) yarıda kesilmiş ve devralınmıştı.

Ardından hem Başsavcı Cihaner hakkında inceleme başlatılmış hem de Başsavcı’nın talimatı ile bu soruşturmada görev alan MİT ve Jandarma yetkilileri gözaltına alınmış, tutuklanmışlardı. İddia, Ergenekon Terör Örgütü ile bağlantı...

Şimdi bu bağlantı iddiası 3. Ordu’ya kadar uzanmış durumda.

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal arasında bir süredir inatlaşma yaşanıyor.

Savcı Şanal Ergenekon soruşturmaları kapsamında 3. Ordu’da görevli bazı personeli gözaltına aldırdı. Karargah’ta arama yapmak istedi ancak izin verilmedi. Ardından 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ergenekon soruşturması kapsamında ifadeye davet edildi. Orgeneral Berk, tatbikat gerekçesiyle davete icabet etmedi. Şimdi 26 Şubat’ta gelmesi için yeni bir davet çıkarıldı. Ona da icabet etmezse muhtemelen yakalama emri de çıkarılacak.

Çünkü 3. Ordu Komutanı, Ergenekon Terör Örgütü şüphelisi...

Evet, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dört ordu komutanından biri terör örgütü şüphelisi...

O kadar mı?

Değil. Dün İzmir’de bir koramiral (Güney Deniz Saha Komutanı Kadir Sağdıç) ile bir tuğamiral (Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Mehmet Fatih Ilgar) Ergenekon soruşturması kapsamında terör şüphesiyle özel yetkili cumhuriyet savcısına ifade verdiler.

Türkiye’de dün yaşananların özeti bu...

Ergenekon operasyonları emekli generallerle bağlantılı olarak başladığında dönemin Genelkurmay Başkanı “Kimse TSK’yı suç örgütü gibi göstermeye kalkmasın” diye uyarmıştı.

Bir de bugünkü tabloya bakın.

Genelkurmay Başkanı aylardır, “TSK’ya karşı asimetrik psikolojik savaş yürütülüyor” diye yakınıyor.

Son olarak geçen hafta “Sabrımız taşmak üzere” diyor, “Elimizdeki bilgi ve belgeleri kamuoyu ile paylaşmak zorunda kalabiliriz” diye ekliyor.

Ve dün itibariyle de bunlar oluyor.

Bu gelişmeler, TSK’nın en üst kademelerine kadar tırmanan Ergenekon Terör Örgütü suçlama ve soruşturmaları, eğer gerçekten sağlam delillere dayandırılarak yürütülüyorsa durum vahim demektir. O zaman Genelkurmay Başkanı’nın bile haberi olmamış ama ordu içinde çok ciddi, çok tehlikeli bir cunta yapılanması var demektir.

Ya da bütün bu yapılanlar, Genelkurmay Başkanı’nın sözünü ettiği asimetrik psikolojik harekatın bir parçası...

Her iki ihtimal de vahim...

Eğer ikinci ihtimal doğruysa çok daha vahim. O zaman anayasal kurumlar arasındaki çatışma artık açık savaşa dönüşmüş demektir. Felaket bir durum...

DİĞER YENİ YAZILAR