Terör niye tırmandı?

Haberin Devamı

TSK’da komuta kademesinin yenilenmesinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında üst üste ‘Terörle Mücadele zirvesi’ toplantıları yapılıyor. Yeni bir strateji, yeni bazı kararlar ve önlemler üzerinde duruluyor. Diğer yanda da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın koordinatörlüğünde yürütülen açılım ve demokratikleşme hazırlıkları devam ediyor. Fakat şu anda önceliğin askeri ve güvenlik tedbirlerine kaydığı anlaşılıyor. TSK bünyesindeki iyi yetişmiş komando birliklerinin kırsaldaki operasyonları yoğunlaştırılıyor. Bugün onbinlerce asker Güneydoğu dağlarında gece gündüz terörist kovalıyor. Ülke sınırları içinde tesbit edilen terörist yuvaları, kışlık mağara barınakları teker teker imha ediliyor.

Uçaklar Irak’ın kuzeyindeki serbest terör üslerinde sürekli olarak keşif uçuşu yapıyor. 17 Ağustos’tan beri aralıksız devam eden hava operasyonları ile örgüt kampları, kontrol noktaları, cephane ve mühimmat depoları bombalanıyor.

Ve öldürücü darbe için Kuzey Irak’a yapılması muhtemel kara operasyonu için de hazırlıklar iki farklı çerçevede devam ediyor. Birincisi askeri hazırlıklar. İkincisi ise diplomasi. Merkezi Irak hükümeti ile Kuzey Irak’taki Kürdistan özerk yönetimi ile (Barzani) ve en önemlisi de ABD yönetimi ile bu konudaki mutabakat görüşmelerinin olumlu bir noktaya geldiği söyleniyor.

Bu hazırlıklar, operasyonlar yürütülüyor ama öte yandan PKK da terörü günden güne tırmandırıyor.

Sadece önceki gün meydana gelen terör bilançosu şu: Ankara’nın göbeğinde Kızılay’daki Devlet Mahallesinde, Başbakanlığın üçyüz metre uzağında bomba patlıyor, 3 kişi hayatını kaybediyor, onlarca yaralı...

Güney Ekspresi’nde bomba olduğu ihbarı (veya istihbaratı) alınıyor, yapılan aramada trende bomba bulunuyor.

Siirt’te bir otomobile teröristlerce önce el bombası atılıyor, sonra taranıyor 4 genç kadın hayatını kaybediyor...

Teröristler Bitlis’te Polis Okulu’na saldırıyor, 1 öğrenci şehit ve 6 yaralı...

Bu tablo vahim. Tam da büyük örgüte nihai darbeyi indirmek için büyük operasyon hazırlıklarının yapıldığı, örgütün “sıkıştı” dendiği bir dönemde terördeki bu tırmanış ne anlama geliyor? Resmi tespit ve değerlendirmelerin özeti şu: “Örgüt yolun sonunu görüyor. Dış destekleri birer birer kesiliyor. Barzani yönetimindeki tutum değişikliğinin farkında. ‘Terör ağaları’ Kuzey Irak’ta daha fazla barınamayacaklarının farkına vardılar. Başlarına ağır bir balyoz ineceğini tahmin ediyorlar.

O nedenle şimdi can havliyle saldırıyorlar. Terörü tırmandırıp, metropollerde dehşet havası estirmek istiyorlar. Bu dehşet havasından yararlanarak bir süre sonra da ateşkes çağrısı yapmaya hazırlanıyorlar. Böylelikle büyük operasyondan kurtulabileceklerini, zaman kazanabileceklerini umuyor olabilirler...”

Peki yeni bir ateşkes, eylemsizlik dönemi olabilir mi? Yakın gelecekte olası gözükmüyor. Çünkü hükümet ve güvenlik birimleri bu kez bölücü örgüt PKK koşulsuz silah bırakma noktasına gelinceye kadar etkili operasyonları sürdürmeye kararlı. Önümüzdeki bir kaç ay içinde, 27 yıldan beri devam eden PKK ile mücadele sürecinde çok farklı ve sürpriz gelişmeler, çok daha sert ve etkili operasyonlar görebiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR