Terör mücadelesinde yeni dönem...

Haberin Devamı

Beyaz Saray’da 5 Kasım günü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı George Bush ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan açıklamalarla artık bölücü terörle mücadelede yeni bir evreye girilmekte olduğunun ilk sinyali verilmişti. ABD Başkanı Bush ilk kez o zaman “PKK ortak düşmandır” ifadesini kullanmış ve Türkiye’nin sınırötesi operasyonuna yeşil ışık yaktığı gibi istihbarat paylaşımına gidileceğini açıkça ifade etmişti.

Washington’da açıkça ifade edilmeyen bir başka işlem de ABD yönetiminin öteden beri PKK’ya yardım ve yataklık yapan Kuzey Irak’taki yerel otoriteyi hizaya sokma sözü idi. Çok değil bir iki ay öncesine kadar Türkiye, “PKK elebaşılarını teslim edin” dediğinde “kedi bile vermeyiz” diye küstahlaşabilen Kuzey Irak’taki yerel otoritenin tavrı da bugün çok farklı.

Kuzey Irak’taki yerel otorite, yani Barzani ve ekibi önceki gün itibariyle Türkiye’nin kararlılığını çok net ve somut biçimde gördü. Türkiye PKK’yı her hal ve şart altında ininde vurma kapasitesine hakim.

PKK hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirilen önceki günkü harekat ve ardından Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamalarla PKK’ya verilen dersin yanısıra Kuzey Irak’taki yerel idareye de çok önemli mesajlar verildi.

Operasyonların “askeri ihtiyacın gereklerine göre kararlılıkla devam edeceği” belirtilen açıklamadaki şu ifadeler dikkat çekici:

“Operasyonlar tamamen PKK terör örgütüne yönelik olup; Irak’ın Kuzeyi’nde yaşayan halka ve düşmanca harekette bulunmayan yerel gruplara karşı değildir...”

Yani Türkiye hava harekatının ardından gerekli gördüğünde PKK hedeflerine karşı kara harekatını da gerçekleştirebilir. Böyle bir olasılıkta Peşmergeler kenarda durdukları, zorluk çıkarmadıkları, teröristlere destek vermeye kalkışmadıkları sürece sorun yok. Ancak gösterecekleri en ufak bir düşmanca harekette çok ağır karşılık görecekleri açık.

Aslında bu noktadan itibaren artık Kuzey Irak’taki yerel idare güven ve istikrar içinde yaşamak istiyorsa PKK teröristlerine karşı net ve açık tavır almak durumunda. Irak’ın Kuzeyi’nin PKK için “güvenli, serbest bölge; eğitim ve lojistik destek alanı” olmaktan çıkarılması Türkiye için hayati önem taşıyor. Ve Türkiye, Türk silahlı Kuvvetleri bu hedefi gerçekleştirmeye kararlı. Operasyonlar daha yeni başlıyor. Nihai sonuç alınıncaya kadar da devam edecek.

Aslında bu Türkiye’nin huzur ve güvenliği için olduğu kadar Irak’ın Kuzeyinde yaşayan halkın huzur ve güvenliği için de önemli.

Önceki günkü hava operasyonuyla teröristler de artık Kuzey Irak’ta kendileri için güvenli bölge, güvenli mağara olmadığını muhtemelen anladı.

İşte bu noktada, Başbakan Erdoğan ve bazı AKP yöneticilerinin bir süredir üstü kapalı dile getirmeye çalıştıkları “dağdan indirme-eve dönüş” projeleri ile ilgili çalışmalar da hızlandırılabilir.

Köşeye sıkıştırılan, operasyonlardan bunalan örgüt elemanları için bir çıkış kapısı olabilir yeni eve dönüş düzenlemesi...


DİĞER YENİ YAZILAR