Tek kişilik cunta olur mu?

Haberin Devamı

Ergenekon, Balyoz, Kafes derken darbe soruşturmaları geçen hafta sonundan itibaren yeni bir aşamaya girdi.

Yaklaşık 2,5 yıl önce Ergenekon’la başlayan darbe soruşturmalarına Türk Silahlı Kuvvetleri hep mesafeli duruyordu. Hem önceki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, hem de şimdiki Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bu çerçevedeki iddiaların TSK’yı yıpratma amaçlı olduğunu düşünüyorlar, hatta TSK’ya karşı yürütülen asimetrik psikolojik harekata malzeme sağlandığından yakınıyorlardı.

Fakat geçen hafta sonundan itibaren Genelkurmay’ın tutumunda çok ciddi bir değişim oldu.

Genelkurmay’ın görevlendirdiği bilirkişi, Balyoz planları konusunda, “Belgeler eğer gerçekse bu bir darbe planıdır” dedi.

Hemen ardından Kurmay Albay Dursun Çiçek’e ait olduğu öne sürülen ıslak imzanın inceleme süreci tamamlandı.

Ve Genelkurmay Askeri Savcılığı, Kurmay Albay Dursun Çiçek’in tutuklanmasını talep etti. Çünkü “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” adı verilen belgenin altındaki ıslak imzanın Çiçek’e ait olduğu Jandarma Kriminal Laboratuvarı incelemesinde de kesinlik kazandı.

Askeri Mahkeme Çiçek’in tutuklanması talebini reddetti. Ancak bu dava artık farklı bir aşamaya girmiş durumda.

Şu an itibariyle her şey iddiadan ibaret olsa da iddialar ciddi, hatta vahim bulunmuştur.

Askeri savcılık bu belgenin Albay Çiçek tarafından hazırlandığı kanaatine varmış olduğuna göre kovuşturma süreci bundan sonra nasıl işleyecek?

Genelkurmay Karargahı’nın en kritik biriminde görev yapan Albay Çiçek, herhalde canı sıkıldığı için böyle bir rapor hazırlayıp altına imzasını attıktan sonra bunu Ergenekon savcılarının eline geçecek bir adrese bırakmadı.

Eğer bu belge gerçekse ve Çiçek tarafından hazırlandıysa, buna kendi başına karar vermiş olması mümkün değil. Bir üst makamdan emir almış olması gerekir.

Üst makam, korgeneral rütbesindeki Genelkurmay Harekat Başkanı. Aslında o da yeterli değil. Harekat Başkanlığı’nın da bu emri, bağlı olduğu Genelkurmay 2. Başkanı’nın talimatı üzerine vermiş olması gerekiyor. TSK’daki normal işleyiş ve prosedür bu.

Genelkurmay Karargahındaki emir - komuta zinciri bozulmadıysa, bu zincirin dışına çıkılmadıysa normal işleyişin bu olması gerekiyor.

Eğer zincir koptuysa o zaman durum daha da vahim.

Askeri savcılığın yürüttüğü soruşturma ve Çiçek’in tutuklanması talebine kadar geçen sürede kimlerin ifade ve bilgisine başvurduğu, ne gibi bulgulara ulaştığı şimdilik bilinmiyor. Hazırlık soruşturmasının gizliliği kapsamında bu bilgiler gizli...

Ancak hemen herkesin tahmin edebileceği bir gerçek var ki Çiçek eğer bu belgeyi hazırladıysa sorumlusu tek başına kendisi olamaz. Emir komuta zinciri dışında bu fiilleri gerçekleştirmiş olsa bile tek kişilik cunta olamayacağına göre Albay Çiçek’in bu işin tek sorumlusu olması mümkün değil...

DİĞER YENİ YAZILAR