TBMM Başkanı Arınç: Zirvede tam bir uyum var

Kıbrıs müzakerelerinde sürecin en kritik aşamasına gelindiğinde KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Sonuç çıkmıyor. Ben bundan sonra görüşmelerde yokum" açıklamasını yapıyor

Haberin Devamı

Kıbrıs müzakerelerinde sürecin en kritik aşamasına gelindiğinde KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Sonuç çıkmıyor. Ben bundan sonra görüşmelerde yokum" açıklamasını yapıyor.

Oysa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün planı Denktaş'ı sonuna kadar işin içinde tutmaktı. Bu gelişme üzerine hükümet, geçen hafta sonunda Ankara'da üst düzey bir "Devlet Zirvesi" düzenlenmesine karar veriyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında yapılması planlanan bu toplantıda hükümet, İsviçre görüşmeleri öncesinde gelinen durumu gözden geçirip bu aşamada nasıl bir strateji izleneceğini konuşmak istiyordu. Muhtemelen, hangi konularda, neyin karşılığı ne gibi tavizler verilebileceğini devlet zirvesinde son kez gözden geçirmek, hem iç kamuoyuna hem de dış kamuoyuna karşı daha güçlü bir pozisyonda masaya oturmaktı hükümetin niyeti.

Ancak Cumhurbaşkanı Sezer, "Şu aşamada buna gerek görmüyorum" yanıtı veriyor. Sezer, gelişmeleri tepeden izlemekle yetiniyor, ne kamuoyuna bir açıklama yapıyor ne de hükümete herhangi bir görüş veya telkin aktarıyor.

Askerin yaklaşımı
Sezer'in hafta sonundaki bu değerlendirme toplantısından sonra da Gül'ü Köşk'e davet etmemesi ise yoruma açık. Dışişleri Bakanı Gül Meclis Başkanı Bülent Arınç ile görüşerek bilgi alışverişinde bulunurken Cumhurbaşkanı ile görüşmeden İsviçre'ye gitmesi de akla şu soruyu getiriyor?

"Devletin zirvesinde görüş ayrılığı, uyumsuzluk, kopukluk mu var?"

Çankaya sessizliğini koruyor...

Aslında bu tür kritik ulusal konularda hep dikkatlerin çevrildiği Genelkurmay da son dönemde Kıbrıs konusu ile ilgili görüş ve değerlendirme açıklamaktan özenle kaçınıyor. Bu yöndeki sorulara özetle şu yanıt veriliyor:

"Cumhurbaşkanı'nın başkanlığındaki zirvede ve MGK toplantılarında TSK'nun görüşü dile getirilmiştir. Son olarak da 15 Şubat 2004 tarihinde Başbakan'a yazılı görüş sunuldu..."

Erdoğan'ın yakın kurmaylarının söyledikleri ise hükümetin yürüttüğü Kıbrıs politikasının devlet kurumları ile koordineli ve tam bir uyum içinde belirlenip uygulandığı yönünde. Askerle de Cumhurbaşkanı ile de en ufak bir sorun olmadığı söyleniyor.

Arınç: Hükümet başarılı
Dün konuştuğumuz Meclis Başkanı Bülent Arınç, devletin zirvesindeki ilişki düzenini şu sözlerle ifade ediyor:

"Gayet iyi gidiyor, tam bir uyum var zirvede. Biliyorsunuz bu Kıbrıs konusu MGK'da görüşüldü, zaman zaman zirve toplantıları yapılıyor. Kimse birbirinden habersiz veya birbirinden farklı şeyler konuşmuyor Kıbrıs konusunda. Bence iyi bir süreçteyiz. Kurumlar arası ilişkiler gayet güzel..."

Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer'in tutumunu konusunda ise yorum yapmamaya özen gösteriyor:

"Bu konuya girmem. Benim kendisine vekalet ettiğim sayın Cumhurbaşkanı hakkında herhangi bir yorum yapmam yakışık almaz..."

Hükümetin Kıbrıs'la ilgili müzakere sürecinde izlediği tutum ve AB'ye tam üyelik çalışmalarını ise takdir ettiğini belirten Arınç diyor ki;

"Hükümetimiz bu süreci son derece başarılı götürdü. Doğrusu KKTC de başarılı götürüyor. Hem Sayın Denktaş hem de Talat son derece başarılı ve uyumlu götürdüler. Ters düşmek, birbirlerini itham etmek gibi korkulan hiçbir şey olmadı, son derece uyumlu götürüldü iş."

Evet, şu an itibariyle zirvede "açığa vurulan" bir uyumsuzluk, görüş ayrılığı yok. Ancak, Kıbrıs'la ilgili dörtlü görüşmeler sonuçlanıp, BM Genel Sekreteri plana son şeklini verdikten sonra kim ne diyecek, asıl önemli olan o. Acaba o zaman zirveden tek ses çıkacak mı?

DİĞER YENİ YAZILAR