Tartışmanın gerisinde hangi fotoğraf var?

Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının gerisinde ne yatıyor? Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasına niye itiraz ediliyor?

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının gerisinde ne yatıyor? Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasına niye itiraz ediliyor?

CHP niye karşı? Gerçekten, sadece Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde ortaya atılan bazı iddialar konusunda yargı önüne çıkıp aklanmamış olmasına mı itiraz ediyor CHP?

Ya da iş dünyasının önde gelen isimleri, TÜSİAD, “Erdoğan çok iyi başbakanlık yapıyor, yaşı da genç. Onun için beş yıl daha başbakanlık görevini sürdürsün” diye düşündüğü için mi “aday olma” önerisi getiriyor.

Aslında gerçek neden bu değil. Ama gerçek nedeni kimse açık açık dillendirmiyor. CHP siyasi kaygılarla dillendirmiyor, iş dünyası ve diğer sivil toplum kuruluşları başka gerekçelerle.

Nedir asıl gerekçe?
Birkaç gün önce sohbet ettiğimiz bir politikacı şöyle bir Türkiye resmi çizdi: “Üniversitelerde okuyan kız çocuklarının türban takması yasak. Hem de bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı var...

Ama şimdi bir an için Mayıs sonrasını, 11. Cumhurbaşkanı seçildikten sonrasını düşünün;

Cumhurbaşkanı’nın eşi türbanlı,

Meclis Başkanı’nın eşi türbanlı,

Başbakan’ın eşi türbanlı,

Bakanların eşleri türbanlı,

Üst kademe sivil bürokrasinin eşleri türbanlı...”

Aslında bugün de Türkiye resmi çok farklı değil. Tek fark, ki o da çok önemli; Cumhurbaşkanlığı makamı.

Eğer Mayıs’ta seçilecek olan 11. Cumhurbaşkanı’nın eşi de türbanlı olursa Türkiye’nin bütün first leydileri türbanlı olacak.

Konuştuğumuz AKP’li politikacıya göre sorun bu tablodan, ortaya çıkacak bu görüntüden kaynaklanıyor. Bu nedenle Erdoğan’ın adaylığına itiraz ediliyor. Bu nedenle ülkede gerilim çıkabilir kaygısı yaşanıyor.

Laiklik ve çağdaşlaşma konusunda duyarlı odakların temel kaygılarının ve itirazlarının gerisinde bu görüntünün yattığı açıkça dillendirilmiyor ama siyaset kulislerinde bazı AKP’liler tarafından bile konuşuluyor.

O nedenle de Tayyip Erdoğan’ın aday olmaması durumunda, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olacağına ihtimal verilmiyor.

Konuştuğumuz AKP’li politikacının bu konuda dediği özetle şu: “Eğer Sayın Başbakan sonuna kadar kararlılıkla gitmez, şu veya bu gerekçe ile gidemez; gerilim çıkar kaygısı ile aday olmaktan vazgeçerse AKP’nin işi o zaman çok daha zor. Çünkü eşi türbansız, düşük profilli bir aday aranacak. Ona da Bülent Arınç başta olmak üzere parti içinden büyük itiraz gelecek. Dışardan aday gösterilmeye kalkıldığında da bugüne kadar bütün söylenenler havada kalır...”

Cumhurbaşkanlığı seçiminde elbette çok sayıda denklem var. Ama, herkes telaffuz etmekten özenle kaçınsa da ana denklemin temelinde türban sorunu var, yeni Türkiye fotoğrafı var...

DİĞER YENİ YAZILAR