Talabani “PKK ortak düşman” diyecek mi?

Haberin Devamı

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin iki yıldan beri 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in vetosu nedeniyle gerçekleştiremediği Ankara ziyareti nihayet bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetiyle gecikmeli olarak başlıyor.

Talabani’yi davet etmek Cumhurbaşkanı Gül’ün kafasında öteden beri vardı ancak Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi kara harekatı daveti öne çekti. Biraz da aceleye getirdi bu kritik ziyareti.

Aralarında Güvenlik, Enerji, Maliye, Sanayi ve Su bakanlarının da bulunduğu geniş bir heyetle gelecek bugün Talabani.

Ekonomi ticaret, enerji konuları ele alınacak ziyaret sırasında. Ancak hiç kuşku yok ki Ankara görüşmelerine damga vuracak olan iki temel konu var:

1. PKK terörü ve Türkiye’nin gerçekleştirmekte olduğu sınır ötesi operasyonlar.

2. Kerkük’ün statüsü.

Bu iki konu son derece kritik. Türkiye-Irak ilişkileri ile Gül-Talabani ilişkilerinin geleceğini de büyük ölçüde bu iki konuda varılacak mutabakatlar belirleyecek.

Talabani acaba Ankara’da Mesut Barzani’den farklı bir üslup ve tutum sergileyebilecek mi? Örneğin ABD’nin ve Başkan Bush’un yaptığı gibi “Evet PKK bir terör örgütüdür ve ortak düşmanımızdır. Terör mücadelesinde Türkiye’ye her türlü desteği vereceğiz” diyebilecek mi?

İşte kritik soru bu.

Ziyaretle ilgili olarak dün Çankaya Köşkü’nde Irak Özel temsilci Vekili Murat Özçelik ile Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu bir brifing verdiler.

Büyükelçi Özçelik, harekat sırasında Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte kara harekatı sırasında Bağdat’ta Talabani ile yaptıkları görüşmeyi anlatırken aslında bu kritik soruya da dolaylı olarak yanıt verdi.

Kara harekatının devam ettiği o gergin günlerde yapılan bu görüşme sırasında Talabani, Türkiye ile ilişkilerin önemine değinirken PKK’nın çok önemli bir pürüz noktası olduğunu kabul etmiş ve Özçelik’in anlattığına göre şunu demiş:

“PKK ortak bela. Bu belaya karşı işbirliği yapmamız lazım. Elden geleni beraber yapalım...”

Zaten Türkiye’nin de öteden beri istediği bu. Hem merkezi Irak hükümeti ile ilişkileri ve işbirliğini çok daha üst düzeylere çıkaracak ihem de Kuzey’deki Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkileri normalleştirebilecek anahtar cümle, anahtar formül bu.

Mesele Celal Talabani’nin bu sözleri bugün başlayacak olan resmi görüşmelerde de tekrarlayıp tekrarlamayacağında.

Özçelik ve Türkoğlu’na göre, Talabani, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşmelerinde muhtemelen daha ileri ifadeler de kullanacak. Büyükelçiler bu görüşmelerin sonucunda PKK terörü konusunda Talabani ve merkezi Irak Hükümeti ile PKK terörüne karşı işbirliği konusunda önemli mesafeler alınabileceğini söylüyorlar.

Muhtemelen Talabani kapalı kapılar arkasında “işbirliğine varım” diyecek. Ama dışarı, basının önüne çıktığında kendi iç kamuoyu ve özellikle de Kuzey’deki dengeleri, Barzani faktörünü dikkate alarak farklı bir üslup tercih edebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR