Sürpriz olur mu?

Haberin Devamı

Partiler ve liderler artık son kozlarını oynuyorlar. Liderler dört gün daha konuşacak ve artık son kozlarını oynuyorlar. Pazar günü de seçmen son sözü söyleyecek. Seçmenin ne diyeceğini, sonucun ne olacağını da Pazar gecesi hep birlikte göreceğiz.

İktidar değişecek mi değişmeyecek mi, tek parti hükümeti mi koalisyon mu çıkacak? Bütün bu soruların yanıtı Pazar gecesi belli olacak.

Fakat esen veya estirilen havaya bakılırsa bugünden belli olan bir sonuç var ki o da iktidardaki AKP’nin yarışı yine açık ara birinci bitireceği. Meydanlarda esen rüzgar, anket ve eğilim yoklamalarının gösterdiği ortak sonuç bu yönde.

Aksi bir sonuç sadece iktidar partisini hayal kırıklığına uğratmakla kalmayacak, muhalefet için bile sürpriz olacak. Çünkü muhalefet de AKP’nin birinci çıkacağını kabullenmiş gibi gözüküyor.

Muhalefetin tek umudu, parçalı bir Meclis ve AKP’nin aynı oy oranını korusa dahi iktidar çoğunluğunu kaybetmesi ve koalisyon...

Ancak o noktada da Başbakan Tayyip Erdoğan dün son derece ciddi bir iddia ortaya koydu: Tek başıma iktidar olamazsam siyaseti bırakırım...

Bugüne kadar hiçbir liderden duymadığımız büyük bir iddia koyuyor Erdoğan ortaya...

Ki aslında bu Erdoğan’ın ilk iddiası da değil. Erdoğan daha gündemde erken seçim bile yok iken aylar öncesinde benzer bir iddialı çıkış yapmıştı. O zaman da demişti ki Başbakan, “Bizim iktidarımız döneminde geçim seviyesi (gelir düzeyi) düşenler bize oy vermesin...”

Bu da kendine güvenin bir göstergesiydi, dünkü çıkış da öyle.

Yani Erdoğan diyor ki, “4,5 yıllık iktidarımız döneminde ülkeyi iyi yönettik. Tüm toplum kesimlerine göreli bir refah sağladık. Seçmen bizi takdir edecek ve Pazar günü de oylarıyla ödüllendirecek. Bundan hiç kuşkum yok...”

Erdoğan başarı çıtasını bir gün önce yüzde 34,4’lük bir oy oranına koymuştu. Dün ise çıtayı bir miktar daha yükseltti ve “Tek başına hükümet” dedi.

Çünkü yüzde 34,4’lük oy oranı, barajı en az üç partinin aşması durumunda tek parti hükümeti çıkarmaya yetmiyor. Üç partili bir Meclis’te tek başına iktidar için gerekli 275 milletvekiline ulaşabilmek için yüzde 40’a yakın bir oya ihtiyaç var.

Erdoğan’ın iddiası da oralarda...

Diğer parti ve liderlerin iddiasına gelince...

Seçime giren parti sayısı fazla ama pek çoğunun hiçbir iddiası yok. Bazı partiler ve liderler için yüzde 10 barajını geçmek bile büyük başarı. Bazıları ise yüzde 7’lik oy oranını dahi başarı kabul etmeye çoktan razı. O zaman Meclis’e giremeseler bile hiç olmazsa Hazine yardımı alacaklar...

AKP dışında iktidar umudu olan iki parti var: CHP ve MHP...

Onlar da her ne kadar tek başına iktidar için oy isteseler bile koalisyon ortaklığına dünden razılar...

Çünkü AKP’nin açık ara önde gitmekte olduğunu onlar da görüyorlar. Tek umutları 1989 yerel seçimlerinde yaşanan İstanbul örneği. O zaman da ANAP adayı Bedrettin Dalan bütün tahminlerde, bütün anketlerde rakiplerini ikiye katlamış önde gözüküyordu. Ancak sandıklar açıldığında seçimi SHP adayı Nurettin Sözen’in kazandığı görüldü. Sonuç SHP açısından bile sürpriz olmuştu.

Şimdi de muhalefet az da olsa sandıktan buna benzer bir sonuç çıkabileceği umudunu taşıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR