Şura’dan ihraç niye çıkmadı?

Haberin Devamı

CHP ile Genelkurmay arasında iki günden beri yine kural dışı bir tartışma yaşanıyor.

Bugüne kadar hep iktidarın mesele yaptığı Yüksek Askeri Şura’daki ihraçlar konusunu bu kez de CHP mesele yapıyor. İktidar ihraç uygulamasına “yargısız infaz” gerekçesi ile karşı çıkıyordu. 6 yıldan beri yapılan toplam 12 Şura toplantısının tümünde “irticai faaliyet ve disiplinsizlik” nedeniyle çok sayıda personelin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiğinin kesilmesi karar altına alındı. Ama o kararların altına Başbakan ve Milli Savunma Bakanı muhalefet şerhi koydu.

Geçen hafta sonunda yapılan bu yılki Şura toplantısında ise ne ihraç vardı ne de muhalefet şerhi.

Bu kez de muhalefet şerhini CHP koydu. “Şura’dan ihraç kararı niye çıkmadı?” CHP’nin yanıt aradığı soru bu.

Evet uzun yıllardır bütün Şura toplantılarından çıkan ihraç kararı bu kez niye yoktu? Asker getirdi ve Başbakan “Bu listede Ergenekon soruşturmasında adı geçenler niye yok?” diye tepki gösterdiği için ara formül olarak bütün ihraçlar geri mi çekildi?

Hayır. İlk kez bu toplantıda asker ihraçları gündeme almadı. Tabii ki bu disiplinsizlik ve irticai faaliyetler nedeniyle ordudan personel ihraç edilmiyor anlamına gelmiyor. Yargı yolu açık olmak koşuluyla bu yıl içinde de ilgili kuvvet komutanı, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı’nın imzaları ile çok sayıda personelin TSK ile ilişiği kesildi. Ancak bunlar için Askeri İdare Mahkemesi yolu açık. Şura ihraçlarında ise yargı yolu kapalı. Ama ilk kez bu Şura toplantısından ihraç kararı çıkmadı.

Bu nedenle de CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, doğrudan Genelkurmay’ı çok sert ifadelerle eleştirdi:

“Hükümetle Genelkurmay arasında oldukça sıcak bir ilişkinin olduğu kanısındayım...”

Genelkurmay bu ithamı hazmetmedi ve önceki gün akşam saatlerinde CHP sözcüsüne çok sert yanıt verdi:

“TSK ile başka bir parti arasında yakınlık ilişkisinden bahsedilmesi hazin bir iftira ve talihsiz bir değerlendirmedir...”

Konu kapanmadı. Önce Kılıçdaroğlu, “F tipi örgütlenme (Fethullah Gülen Cemaati’ni kastediyor) içinde olanların bu sonuçtan mutlu oldukları kesindir” diyerek tartışmayı büyüteceğinin işaretini verdi. Ardından Mustafa Özyürek Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanı’na soru önergesi verdi.

Özyürek’in sorularından biri özellikle önemli ve belki de herkesin merak ettiği yanıt bu soruda düğümleniyor:

- Basında, bazı yorumlarda yer aldığı gibi ihraç kararı alınmayışının nedeni, YAŞ kararlarının Ergenekon soruşturması ile ilişkilendirilmesinden çekinilmesi midir?

Başbakan soruyu yanıtlayacak mı, ne yanıt verecek bilemiyoruz, ama bu ilişkinin dikkate alınmış olması kuvvetle muhtemel.

Çünkü eğer Şura’dan ihraç kararı çıkmış olsaydı o zaman şu polemik başlayacaktı:

“İhraç edilen personelin kaçı Ergenekoncu, kaçı irticacı? Ergenekon soruşturması kapsamında adı geçen bazı askeri personelle ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın Genelkurmay’a gönderdiği listeler olduğu ileri sürülüyor. Şimdi bu listelerdeki personelden kaçı ihraç edildi? Edilmediyse neden edilmedi?”

Belki de Genelkurmay bu tür polemikleri önlemek için Savcılık’tan gelen isimlerle ilgili adli soruşturmanın tamamlanmasını bekledi ve onun için irticai faaliyetlerle ilgili personeli de Aralık ayında yapılacak olan ara Şura’ya bıraktı.

Ancak CHP işin peşini bırakmıyor. Ama öte yandan bir siyasi partinin TSK ile açık tartışmaya, polemiğe girmiş olması da pek yakışık almıyor. Muhalefet elbette soru soracak, eleştirecek ama bunun için muhatap acaba Genelkurmay mı olmalıydı? Yoksa Özyürek’in dün yaptığı gibi Genelkurmay’ın bağlı olduğu makam, yani Başbakan mı?

DİĞER YENİ YAZILAR