Son dakikada düşük profilli aday mı açıklanacak?

adayın ne zaman ilan edileceği de hâlâ belirsizliğini koruyor. Beklenti bugün yapılacak olan AKP Grup toplantısında büyük bir coşkuyla alkışlar arasında adayın ilan edileceği yönünde

Haberin Devamı

Danışma Kurulu henüz karar vermedi ama Meclis, 11. Cumhurbaşkanını seçmek için muhtemelen perşembe günü ilk tur oylamayı yapacak. Fakat Tayyip Erdoğan’ın aday olup olmayacağı, olmayacaksa kimi aday göstereceği hâlâ belli değil. Kimin cumhurbaşkanı adayı olacağını cumhur da bilmiyor, seçecek olan milletvekilleri de...

İşin ilginci, adayın ne zaman ilan edileceği de hâlâ belirsizliğini koruyor. Beklenti bugün yapılacak olan AKP Grup toplantısında büyük bir coşkuyla alkışlar arasında adayın ilan edileceği yönünde.

Ancak dün Meclis’te konuştuğumuz bazı AKP yöneticileri bile bundan emin değiller. Yakın çevresi bile hâlâ Başbakan Erdoğan’ın aday olup olmayacağından emin değil, adayın bugünkü grup toplantısında ilan edilmesi olasılığı da zayıf görünüyor.

Birkaç gün öncesine kadar AKP’liler bugün yapılacak olan partilerinin Meclis Grubu toplantısının “demokrasi tarihimiz açısından önemli bir dönüm noktası özelliği taşıyacağını” söylüyordu. Çünkü beklentileri bugünkü toplantıda Erdoğan’ın adaylık önergesinin alkışlar arasında okunup ardından da Meclis Başkanlığı’na verileceği yönündeydi. Ama öyle olmayacak.

Dün itibariyle hava Erdoğan’ın aday olmama ihtimalinin güç kazandığı yönündeydi. Aslında bunu da henüz kimse kesin olarak bilmiyor ama gelişmelerden, Erdoğan’ın konuşmalarından çıkardıkları tahmin öyle.

Aslında kararını netleştiremediği için değil. Karar artık netleşmiş durumda. Adayı, dolayısıyla da 11. Cumhurbaşkanını Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Bülent Arınç dışında Erdoğan’a çok yakın bir iki isim daha belki biliyor. Ama onun ötesinde milletvekilleri hala papatya falı açıyor. Onlar için de Türkiye için de aday hâlâ sürpriz olma özelliğini koruyor.

Peki bu sürprizi ne zaman açıklayacak Erdoğan?

Onu da kimse bilmiyor. Ama bugün açıklanması ihtimali iyice zayıflamış durumda.

Bugün saat 11.00’de yine her hafta olduğu gibi iktidar partisinin grup toplantısı yapılacak. Erdoğan yine olağan konuşmalarından birini yapacak bu toplantıda ama adayı açıklamayacak.

Grup toplantısının ardından Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacak. Rutin gündemdeki meseleler ele alınacak, belki Cumhurbaşkanlığı seçiminin önemi, genel ilkeleri konuşulacak. Bakanların ve “düşük profilliler” listesinde adları yer alan dört bakanın da çok merak ettiği sır aday muhtemelen bu toplantıda da açıklanmayacak.

Belki de adaylık başvurularının son günü olan Çarşamba akşam saatlerinde olağanüstü grup toplantısı yapacak. Sürpriz aday bu toplantıda açıklanacak ve başvuru süresinin bitimine dakikalar kala isim Meclis başkanlığına bildirilecek.

Erdoğan mı, Gül mü, düşük profilli mi?

Öyle anlaşılıyor ki bu spekülasyon iki gün daha sürecek. Erdoğan, kendi milletvekillerine ve bakanlarına da son ana kadar papatya falı açtırmaya, bilmece çözdürmeye devam edecek gibi gözüküyor.

Acaba bu durum, Erdoğan ve kurmaylarının bilinçli bir stratejisi mi yoksa karşılaşılan bazı sıkıntıların sonucu mu?

DİĞER YENİ YAZILAR