Siyasette yüksek gerilimli günlere doğru...

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP, her ne pahasına olursa olsun 30 maddelik anayasa değişikliğini gerçekleştirmekte ısrarlı ve kararlı.

Meclis’te grubu bulunan dört parti var. Değişiklik paketinin arkasında ise sadece iktidar partisi. Muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP şu veya bu gerekçelerle değişikliğe karşı.

Meclis’te 336 milletvekiliyle temsil edilen AKP, demokrasi tarihimizde belki de bir ilki gerçekleştirecek ve anayasanın en kritik hükümlerini tek başına değiştirecek. Tabii ki sonuçta -bir aksilik çıkmaz ise- değişiklik referanduma gideceği için, eğer kabul görürse “millet onayladı, partilerle mutabakat sağlanamadı ama milletle sağlandı” denecek.

Ama bu durum tartışmaları bitirecek, Türkiye’yi rahatlatabilecek mi?

Zayıf ihtimal.

Meclis’te dün yaşananlar elbette kimse için sürpriz değildi. Oturumun gergin başlayacağı zaten bekleniyordu. Muhalefetin iktidarı, iktidarın da muhalefeti çok ağır ifadelerle suçlayacağı da biliniyordu.

Muhalefetin AKP’ye ve anayasa değişikliği projesine dönük suçlamaları gerçekten de çok ağır.

Örneğin MHP...

Dün CNN Türk yayınına katılan MHP sözcüsü Deniz Bölükbaşı, anayasa değişikliğini örtülü “Türkiye’yi bölme projesinin ilk adımı” diye niteliyor.

Adını söylemeyip “PKK’nın buradaki uzantısı” dediği BDP ile AKP arasında gizli bir anlaşma olduğunu ima ediyor. Anayasa değişikliğinden sonra bölücülüğün serbest bırakılacağını, bölücü partilerin kapatılamayacağını savunuyor...

Bu iddialar çok ileri...

Ama belli ki MHP şimdiden referandum kampanyasının hazırlığını yapıyor.

Yani MHP, referandum kampanyasını, açılım projesinden, Habur görüntülerinden (Kandil’den gelen PKK’lıların törenle, büyük gösterilerle karşılanması) başlayıp, bu anayasa değişikliği ile bölücülüğün serbest bırakılacağı iddiası eksenine oturtacak.

Peki CHP?

Anayasa değişikliği konusunda CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın öteden beri ifade ettiği, dün de parti sözcülerinin tekrarladıkları görüşler iki ana noktada özetlenebilir:

1. Bu değişiklik teklifinin yargı ile ilgili hükümleri anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemez hükmündeki 2 ve 4. maddelerine aykırıdır.

2. İktidar bu düzenlemelerle, kuvvetler ayrılığı ilkesini yok etmeyi, yargı bağımsızlığını tümden ortadan kaldırmayı, kendine bağımlı bir yüksek yargı oluşturmayı hedefliyor.

Zaten Anayasa Komisyonu’nun teklifle ilgili raporuna CHP’li üyelerin yazdıkları muhalefet şerhi de bu yöndeydi.

CHP ve MHP bu aşamadan sonra Meclis Genel Kurulu’ndaki anayasa değişikliği ile ilgili görüşmeleri mümkün olduğunca engelleyerek geciktirmeye çalışacak. Eğer teklif 330’un üzerinde bir oyla kabul edilirse, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylayıp referanduma sunulmak üzere Resmi Gazete’ye gönderdiğinde CHP ilk hamlesini yapacak.

İlk hamle, Anayasa Mahkemesi’ne iptal ve yürürlüğün durdurulması başvurusu.

Ki, bu başvuru büyük ölçüde Komisyon raporundaki muhalefet şerhi çerçevesinde olacak. Yani yapılan anayasa değişikliğinin dolaylı olarak Anayasa’nın değiştirilmesi “teklif dahi edilemeyecek” nitelikte olan 2 ve 4. maddeleri ile dolaylı biçimde bağı olduğu iddiası. Yapılan bu anayasa değişikliğinin hukuk devleti ilkesi, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık oluşturduğu iddiası...

Anayasa Mahkemesi’nden sonuç çıkmazsa tartışma meydanlara taşınacak. Siyaseti, anayasal devlet organlarını ve toplumu geren, kutuplaştıran bu tartışma acaba meydanların tansiyonunu nasıl etkileyecek?

Yaz ayları çok sıcak geçecek gibi...

DİĞER YENİ YAZILAR