Siyaset matematik ve mahkeme...

sayı 367 ve üzeri olursa oylamanın sonucunu bile beklemeye gerek yok; 16 Mayıs’tan itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Ya aksi çıkar 366 veya daha düşük bir sayı ile Meclis toplanırsa ne olacak?

Haberin Devamı

Bilal çetin
Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak aylardan beri devam eden siyasi tartışmalar artık yerini hukuk ve matematiğe bırakmış durumda.

Sürecin en kritik yönü bugün yapılacak oylamada Meclis Genel Kurul salonunda kaç milletvekilinin hazır olacağı. Eğer bu sayı 367 ve üzeri olursa oylamanın sonucunu bile beklemeye gerek yok; 16 Mayıs’tan itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül.

Ya aksi çıkar 366 veya daha düşük bir sayı ile Meclis toplanırsa ne olacak?

İşte bu durum Abdullah Gül’ün ve AKP’nin en korktuğu sonuç. O zaman Cumhurbaşkanlığı seçimi mahkemelik olacak, sonucu Anayasa Mahkemesi tayin edecek.

367 tezini 2006’nın son günlerinde ilk olarak emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ortaya attığında CHP’den başka itibar eden olmamıştı. Özellikle de iktidar partisi bu iddiaya hiç prim vermemişti.

Ancak, Abdullah Gül’ün adaylığının ilan edilmesiyle birlikte şimdi AKP’de ciddi bir 367 paniği gözleniyor. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı verebileceği yönünde ciddi bazı endişeler oluşmuş durumda AKP’de.

O nedenle de Tayyip Erdoğan’ın aylardan beri hiç ihtiyaç duymadığı muhalefetle diyalog arayışını şimdi Abdullah Gül çok ciddiye alıyor. En azından 367 için uzlaşma, destek sağlamaya çalışıyor. Bunun için muhalefet partilerinin yanı sıra tek tek bağımsız milletvekillerini ikna etmeye özen gösteriyor.

Hatta Meclis’te bir milletvekili bulunan Genç Parti’nin Genel Başkanı’ndan bile randevu isteyip makamında ziyaret edecekti dün Gül. Fakat, Cem Uzan, ince bir manevra ile “atanmış adayla görüşmem” diyerek Gül’ü geri çevirdi.

CHP’den, ANAP’tan, DYP’den ve 1’er milletvekili ile temsil edilen küçük partilerin hiçbirinden destek bulamadı Gül.

Ancak Gül’ün resmi temaslarının yanı sıra AKP kurmaylarının muhalefet cephesinden “milletvekili çekme” gayretleri de iki günden beri yoğun biçimde sürüyor. Bunun için düne kadar 14 altın adam arıyordu AKP. Fakat dün Amasya Milletvekili Hamza Albayrak’ın partiden istifasıyla eksik 15’e çıktı.

AKP’liler özellikle ANAP’ın oylamaya katılacağından umutluydu. Fakat ANAP’ın parti olarak genel kurula girmeme yönünde eğilim göstermesi üzerine şimdi tek tek milletvekilleriyle temas kuruluyor.

Dün itibariyle bağımsızlardan 4 milletvekilinden söz aldı AKP’liler. Fakat geride 11 eksik kalıyor. O eksiğin de 5 veya 6’sının ANAP’tan tamamlanabileceği umudu var. Fakat halihazırda kesin söz alınan ANAP’lı sayısı 4’ü geçmiş değil.

Kırgın CHP’liler üzerindeki çalışmaları da sürüyor AKP’nin. CHP’den de 3 milletvekilinin Deniz Baykal’a rağmen oylamaya katılabileceği hesaplanıyor.

Ama sayı yine yetmiyor. Dün akşam saatleri itibariyle AKP’nin hâlâ 4 eksiği vardı.

İkna çalışmaları bugün oylamanın yapılacağı saat 15.00’e kadar devam edecek.

Umut bağlanan ANAP’lı milletvekillerinin katılımıyla 367 rakamına ulaşılabilirse sorun kalmayacak. Aksi halde ise bugün yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu CHP tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülecek.

Anayasa Mahkemesi istemi yerinde görmeyip reddederse sorun yok. Ama ya yerinde görür ve birinci tur oylamaya 367 milletvekilinin katılmamış olması nedeniyle iptal ederse işte o zaman bütün siyasi hesaplar yeniden yapılacak. Türkiye önümüzdeki hafta ortasından itibaren erken seçim ortamına girecek...

Ve eğer bu olasılık gerçekleşirse yapılacak seçim milletvekili genel seçimi olma özelliğinin çok ötesinde bir anlam kazanacak. Çünkü cumhurbaşkanını da bir anlamda bu seçimde kullanılacak oylar belirleyecek...

DİĞER YENİ YAZILAR