Sınırötesi harekat ihtimali güçleniyor...

Haberin Devamı

Hiç kuşku yok ki Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son günlerde en fazla canını sıkan, kafasını meşgul eden olay bölücü terör ve buna karşı alınacak yeni önlemlerin niteliği.

Muhalefetin söylemlerine ve kamuoyu baskısına bakılırsa hemen Meclis kararı alınıp Kuzey Irak’a yönelik olarak çok kapsamlı bir sınırötesi askeri operasyona girişilmesi gerekiyor. Ama bu Türkiye’ye ne kazandırıp ne kaybettirecek? Terör sorununu bıçak gibi kesip ortadan kaldırabilecek mi yoksa Türkiye’nin başına çok daha ağır dertler mi açacak?

Ankara’da son günlerde dillendirilen bir başka senaryo da -ki bölücü terörün tırmanışa geçtiği hemen her dönemde bu senaryolar canlandırılıyor- bazı Güneydoğu illerinde yeniden olağanüstü hal ilan edilmesi. Böylelikle özgürlüklerin daraltılması ve güvenlik birimlerinin operasyon etkinliğinin arttırılması.

Bu yolla en azından yurt içinde teröre yardım ve yataklık yapanlara, kitle desteği sağlayanlara karşı çok daha etkili mücadele edilebileceği, terör örgütünün içerden aldığı desteğin kesilebileceği varsayılıyor.

Ancak bu senaryoya dayalı bir formül şu anda hükümetin kabul edebileceği bir durum değil. Özellikle seçimler öncesi böyle bir yola girilmesinin siyasi iktidara ciddi biçimde prestij kaybettireceği, oy kaybettirebileceği açık. O nedenle hükümet açısından olağanüstü hal ilanı Kuzey Irak’a yönelik sınırötesi harekat kararından dahi daha zor...

Ancak teröre uygulanmakta olan strateji kapsamında yeni bazı önlemler alınmasının, yeni bazı düzenlemelere gidilmesinin de kaçınılmaz olduğu anlaşılıyor.

Bu açıdan Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında bugün toplanacak olan Güvenlik Zirvesi kritik öneme sahip.

Zaman zaman yapılagelen bu zirve toplantıları şimdiye kadar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün başkanlığında yapılıyordu. O nedenle Genelkurmay’ı temsilen 2. Başkan Orgeneral Ergun Saygın katılıyordu.

Bugünkü toplantı Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında olacağı için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt katılacak.

Muhtemelen bu toplantıda bölücü terör sorunu bütün detayları ile masanın üstüne yatırılacak. Ayrıca Başbakan’la Genelkurmay Başkanı arasında medya aracılığıyla yürüyen Kuzey Irak’a sınırötesi harekat kararı da yüzyüze ve tüm boyutları ile ele alınabilecek. Taraflar ne demek istediklerini hiçbir yanlış algılamaya, anlamaya yer kalmayacak biçimde birbirlerine net olarak ifade edebilecekler.

Bu noktada Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün şu sözü de önem kazanıyor:

“Her şeyi göze aldık...”

Bunun anlamı gerektiğinde, gerektiği zaman Kuzey Irak’a yönelik etkili bir askeri harekat. Bugünkü toplantıda bu nokta da kuşkusuz konuşulacak.

Toplantıdan ne gibi bir karar çıkacak şu anda bilemiyoruz. Ancak önümüzdeki bir kaç gün içinde hükümetin Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırarak sınırötesi askeri harekat yetkisi alabileceği kulislerde konuşuluyor.

Fakat alınsa bile bu yetki, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yarın Kuzey Irak’a yönelik bir askeri harekat yapacağı anlamı taşımayacak. Hükümet bu yetkiyi cebine koyacak ve hem Irak hükümetine hem de ABD’ye çağrılarını yenileyecek.

Bu sonuç verir mi, vermezse hükümet sınırötesi operasyon kararını uygulamaya koyabilir mi? Kestirebilmek güç ama bugün itibariyle Ankara’da hiç kimse seçimden önce bir sınırötesi operasyon beklemiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR