Şike yasası AKP’yi çatlatıyor mu?

Haberin Devamı

Başkent siyasetinde bütün bu olup bitenlerin tek nedeni var; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçirdiği sindirim sistemi operasyonu nedeniyle İstanbul’daki evinde istirahat ediyor olması.

İki haftadır partisinin olağan grup toplantılarında konuşamıyor, günlük gelişmelerle ilgili kısa açıklamalarını da yapamadığı için şu anda siyasete ayar verme, parti grubuna yol ve kısa vadeli hedef gösterme imkanından yoksun.

İşte Ankara’da yaşanmakta olan küçük çaplı çalkantının ana nedeni bu. Bunun dışında yapılan spekülasyonların, yorum ve değerlendirmelerin, çatlama, patlama senaryolarının tümü boş...

Elbette AKP’de hiçbir şey olmuyor değil. Ufak tefek aykırı sesler çıkıyor. Ama bu öyle sanıldığı gibi bir çatlak veya çatlama habercisi değil. Münferit hadise...

Olay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önce kısa bir açıklama yapıp ardından da şike yasasını veto etmesiyle başladı.

Şike yasası değişikliği konusunda AKP’de Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın ön planda gözüktüğü bir kaç kişilik muhalefet başından itibaren vardı.

Tayyar, değişiklik yasasının veto edilmesi için Cumhurbaşkanı Gül’e mektup yazmış, çeşitli gazete ve televizyonlara yaptığı açıklamalarla da yeni düzenlemeye karşı kamuoyu oluşturmaya çalışmıştı. Mücadelesini şimdi de sürdürüyor.

Ancak dikkate değer asıl gelişme, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere AKP’nin önde gelen bazı isimlerinin veto haberi üzerine yaptıkları ilk değerlendirmeler oldu.

Bu değerlendirmeler, hep “Cumhurbaşkanının bir yanlışı önlediği”, veto ile birlikte bu tasarının artık öldüğü, değişikliğin bir daha gündeme gelmeyeceği yönündeydi.

Örneğin Arınç’ın şu ifadeleri son derece çarpıcı:

“Sanıyorum bu gerekçeler (Cumhurbaşkanı’nın veto gerekçeleri) doğrultusunda artık siyasi partilerden hiçbir temsilci, bu kanunun tekrar çıkartılması için bir gayret göstermeyecektir... Kamuoyunun bu konudaki baskısı nedeniyle sanıyorum ki hiçbir milletvekilinin bu kanunu tekrar Meclis Genel Kurulu’na getirmeye cesareti yetmeyecektir...”

İşte Arınç’ın bu açıklamasının duyulduğu saatlerde Başbakan Erdoğan Spor Bakanı Suat Kılıç’ı telefonla arayıp Kısıklı’daki evine çağırdı.

Kısa görüşmenin ardından şu talimatı verdi: Muhalefetin de desteği devam ediyorsa aynen geri gönderin...

Sonrasında da AKP’nin Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Nurettin Canikli’nin malum açıklamaları geldi.

Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda yasa bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülüp aynen kabul edilecek. Pazar günü de Genel Kurul’da görüşülecek ve Meclis süreci tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Gül’ün onayına gidecek.

Evet, bir yanda Başbakan Erdoğan’ın verdiği direktif ve grup başkanvekillerinin açıklamaları, diğer yanda da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tutumu ve Bülent Arınç başta olmak üzere partinin ağır toplarının aksi yöndeki çıkışları...

İşte, “AKP çatlıyor”, “isyan dalgası yayılabilir”, “Çankaya kavgası erken başladı” türünden spekülasyon ve senaryolara neden olan tablo bu.

Oysa Başta Arınç’ın aksi yöndeki açıklamaları olmak üzere AKP’den çıkan farklı sesler bu partide herhangi bir çatlağın habercisi falan değil. AKP’nin çatlamasını, partide isyan çıkmasını bekleyenler yine hayal kırıklığına uğrayacaklar, en azından bu olayda umduklarını bulamayacaklar.

Şamil Tayyar’ın tutumu belki biraz farklı. O gerçekten de yasa değişikliğine karşı mücadele veriyor.

Ama Bülent Arınç da diğer parti büyükleri de Başbakan’dan zamanında net sinyal alamadıkları için futbol deyimiyle ofsayta düştüler.

Başbakan Erdoğan muhtemelen haftayla Salı günü grup toplantısı yapacak. O zaman AKP grubunun tam bir birlik, bütünlük ve disiplin içinde olduğu net biçimde görülecek.

Durum bundan ibaret.

Bugünkü hal, tıpkı öğretmenin derse gecikmesi durumunda sınıfta yaşanan ufak tefek karmaşa ve yaramazlık tablosuna benziyor.

DİĞER YENİ YAZILAR