Sezer ile Erdoğan arasında ipler kopuyor mu?

Başbakan Tayyip Erdoğan her ne kadar “Nisan 2007’den önce bu konuyu konuşmayacağız” dese de siyasetin bir numaralı gündem maddesi çoktan beri cumhurbaşkanlığı seçimi

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan her ne kadar “Nisan 2007’den önce bu konuyu konuşmayacağız” dese de siyasetin bir numaralı gündem maddesi çoktan beri cumhurbaşkanlığı seçimi. Erken seçim tartışmaları da bu yüzden çıkıyor, üslup sertleşmeleri de. Artık bütün hesaplar Nisan 2007’deki cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve askeri kanat başta olmak üzere bazı devlet kurumları ile hükümet arasındaki gerginliklerin çoğunun gerisinde cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kaygılar yatıyor.

Muhalefet Erdoğan’ın Çankaya yolunu kesebilmek için sertleşiyor, “İndiririz, yargılarız” diye tehdit ediyor.

Kabul etmeyeceğini çok iyi bilmelerine karşın Erdoğan’a sürekli olarak erken seçim çağrısı yapıyor özellikle CHP ve MHP. 2007 Martı’nda seçim yapılsın, cumhurbaşkanını yeni Meclis seçsin istiyorlar.

Parlamento içi ve parlamento dışı muhalefetin bu ortak seçim çağrılarına önceki gün ilginç biçimde Cumhurbaşkanı Sezer de katıldı.

SEZER NE DEDİ?
Sezer’in 16 Mayıs 2007’de boşaltacağı cumhurbaşkanlığı koltuğunu Tayyip Erdoğan veya tayin edeceği bir isme devretmeyi içine sindirmesinin zor olduğu biliniyor. Bunu engelleyecek her türlü demokratik tutumu desteklemeye açık olduğu anlaşılıyor Sezer’in.

Ancak bugüne kadar bu yönde kamuya açık net bir görüş veya düşünce açıklamamıştı Cumhurbaşkanı. Ne bir erken seçim çağrısı yaptı ne de “Cumhurbaşkanını bu Meclis’in seçmesi doğru olmaz” dedi.

Ancak, önceki gün ilginç bir gelişme yaşandı Ankara’da. MHP Genel Başkanı iki hafta önce gerçekleşen olağan kongre sonucu oluşan partisinin yeni yönetimi ile birlikte Cumhurbaşkanı’na nezaket ziyareti yaptı.

Ziyaretin süresi 15 dakikaydı. Takdim, hal hatır sorma, çay, meyve suyu ikramından sonra Bahçeli ülkenin durumu ile ilgili düşüncelerini aktardı.

AB süreci, Kıbrıs ve liman tartışmaları konusunda hükümeti çok sert bir dille eleştiren Bahçeli, “Millet çoğunluğunu temsil etmeyen bugünkü dengesiz parlamento çoğunluğunun cumhurbaşkanı seçecek olmasının ülkede büyük gerilimlere neden olabileceğine” dikkat çekti.

Ülkenin rahatlaması için erken seçimin şart olduğunu söyleyen Bahçeli tarih de verdi: 4 veya 11 Mart 2007.

Sezer de zaman zaman mimikleriyle, zaman zaman da “evet, haklısınız, katılıyorum, ben de öyle düşünüyorum, erken seçim yararlı olur” gibi kısa ifadelerle Bahçeli’nin ve diğer bazı MHP yöneticilerinin görüşlerini paylaşmış, onaylamış gözüktü.

Bu durum, siyasi kulislere “Cumhurbaşkanı Sezer erken seçim olmalı ve cumhurbaşkanını yenilenen parlamento seçmeli dedi” diye yansıdı.

Ve dün itibariyle bu haberlerle ilgili Çankaya’dan en ufak bir açıklama veya düzeltme de gelmedi.

Acaba Sezer de artık iyice ipleri koparıp, açıkça “Erdoğan’ın Çankaya yolunu kesme cephesinde” mi yer alacak?

Bugünkü Sezer-Erdoğan görüşmesi son derece kritik...

DİĞER YENİ YAZILAR