Seçimden başka çıkış yolu var mı?

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül açıkça söyledi; “adaylığımı çekmem sözkonusu değil. Süreç devam ediyor” dedi. Başbakan da farklı düşünmüyor

Haberin Devamı

Türkiye’nin yaşamakta olduğu siyasal krizi aşmak için erken seçimden başka yol olmadığı çok açık. Bunu iktidar partisi de görüyor. Ama en azından şimdilik görmezden geliyormuş izlenimi veriyor. Bugün aleyhine çalışan gelişmeleri seçim kampanyasında nasıl lehe çevirebileceğinin hesaplarını yapıyor.

O yüzden de günlerdir yapılan erken seçim çağrılarına yanıt vermiyor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül açıkça söyledi; “adaylığımı çekmem sözkonusu değil. Süreç devam ediyor” dedi. Başbakan da farklı düşünmüyor.

Peki ne yapacaklar? Hiçbir şey olmamış gibi, birinci tur oylamanın yapıldığı 27 Nisan günü saat 23.00’ten sonra da hiçbir şey değişmemiş gibi yola devam mı edecek AKP?

Tabii ki Erdoğan ve kurmayları da hiçbir şey değişmemiş gibi yola devam edilemeyeceğini görüyorlar. Onlar da seçimden başka çıkış olmadığının farkında. Ama seçim kararını da kendi inisiyatifleriyle almayı tercih etmiyorlar. Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak karara bel bağlamış durumdalar. Yüksek Mahkeme’nin CHP’nin başvurusunu kabul ederek birinci tur oylamayı iptal edeceğini tahmin ediyorlar.

Gerçekten de Anayasa Mahkemesi beklendiği gibi bu yönde bir karar verirse herkes rahatlayacak. Erken seçimin önü açılacak.

Ama ya aksi olursa? Anayasa Mahkemesi CHP’nin başvurusunu reddeder ve AKP’nin hatta CHP dışındaki muhalefetin savunduğu gibi Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Meclis’in toplantı yeter sayısının 184 olduğuna hükmederse ne olacak?

O zaman Meclis yarın toplanıp ikinci tur oylamayı mı yapacak? 367 yine bulunamaz ise 9 Mayıs’ta üçüncü tur oylamayı yapıp Abdullah Gül’ü AKP’nin oyları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı seçip Çankaya Köşkü’ne gönderebilecek mi?

Genelkurmay’ın bildirisini, 17 gün önce Ankara’da, 3 gün önce İstanbul Çağlayan’da yapılan ve milyonların katıldığı protesto mitinglerini yok farzederek, kaale almayarak bu yolda yürümeye devam edebilir mi AKP?

Böyle bir ihtimal tabii ki yol değil. Ancak, bu yolun ülkeyi ve demokrasiyi sonu belirsiz bir çatışma ortamına, karanlığa götürme riskinin son derece yüksek olduğunun da farkında hükümet.

O nedenle AKP’nin birinci tercihi Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine erken seçimi gündeme getirmek.

Ama Anayasa Mahkemesi’nin kararı aksi yönde çıksa dahi bu karar üzerinden bir durum değerlendirmesi yapıp yine erken seçim rotasına yönelecek gibi gözüküyor AKP.

Çünkü meydanlardan gelen erken seçim çağrılarına, TÜSİAD başta olmak üzere iş dünyasından, Türkiye Esnaf ve Sanatkar Konfederasyonu’ndan gelen erken seçim çağrılarına yarın yenileri eklenecek. Sendikalar benzer çağrılar yapacak. Genelkurmay bildirisi bir yana, bu çağrılara dahi kayıtsız kalabilmesi zor hükümetin.

Krizin daha fazla derinleşmesini, çatlayan vazonun kırılmasını önlemenin tek etkili yolu erken seçim.

DİĞER YENİ YAZILAR