Seçim mahkemelik olacak mı?

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir süredir devam eden 367 tartışması çözüme kavuşmuş değil. Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı görmek isteyenler “saçma” diyor,istemeyenler “görürsünüz Anayasa Mahkemesi bu seçimi iptal eder” görüşünü savunuyor

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir süredir devam eden 367 tartışması çözüme kavuşmuş değil. Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı görmek isteyenler “saçma” diyor,istemeyenler “görürsünüz Anayasa Mahkemesi bu seçimi iptal eder” görüşünü savunuyor.

Yani bu konuda da uzlaşma yok.

İktidar kanadı her ne kadar 367 tartışması için “saçma” dese de işi o noktaya getirmeden bitirme yönünde bazı gayretleri de yok değil. O nedenle AKP kurmaylarının gözü kulağı şimdi Anavatan Partisi’nden gelecek sinyalde. Yani eğer Anavatan, “Biz bu kavgada yokuz ilk tur oylamadan itibaren genel kurul salonuna gireriz” derse mesele baştan çözülüyor. AKP’nin 353 milletvekiline Anavatan’ın 19 milletvekili de eklendiğinde sayı 372’ye yükseliyor ve hatta ileri bir yorum belki ama cumhurbaşkanının ilk turda seçilme ihtimali bile beliriyor.

Peki Anavatan ne yapacak, nasıl bir strateji izleyecek, oylamalara katılacak mı, katılmayacak mı?

Şu ana kadar renk vermiş değil.

Dün bu konuyu Genel Başkan Erkan Mumcu’ya sorduk.

“Henüz arkadaşlarla bu konuda bir değerlendirme yapıp kararımızı vermedik” dedi Mumcu ve hemen ardından şunu ekledi: “Ama kararımızı vermiş olsak bile bunu şu anda kamuoyu ile paylaşmayız. Anlıyoruz ki bizim oylarımız değerli. CHP de bizi yanında görmek istiyor, AKP de. Ama CHP’nin arzuladığı gibi bugünden genel kurula girmeyeceğimizi söylersek siyasi çözüm yollarını kendi ellerimizle tıkamış oluruz. Gireceğiz dersek o zaman da AKP’nin cebine kart koymuş oluruz. Biz kimsenin yedeği değiliz. Biz kimsenin küçük hesaplarına alet olmayacağız. Biz bu durumu ülkemiz için bir fırsata çevirmeyi düşünüyoruz.”

Nasıl bir fırsat olduğunu anlatırken de tıpkı 9. Cumhurbaşkanı Demirel ve bazı siyasetçilerin söyledikleri gibi Mumcu da “Cumhurbaşkanını halk seçsin” diyor.

Bu konuda söyledikleri özetle şöyle:

“Biz Cumhurbaşkanlığı meselesinin demokrasi içinde, siyaset içinde milletin uzlaşmasıyla çözüm imkanının var olduğunu düşünüyoruz. O da cumhurbaşkanını iki turlu seçim yöntemiyle halka seçtirmek. Bunun için hâlâ zaman var. En azından CHP 2 maddelik bir Anayasa değişikliği teklifi versin biz bunu destekleyelim. AKP desteklemezse o zaman bu partinin hiçbir uzlaşmaya yanaşmadığı, halkın nazarında netleşmiş olur. Muhtemelen o zaman onlar da kaçamaz...”

AKP’nin bu öneriyi kabul edip Anayasa değişikliğine ikna olması pek olası gözükmüyor da acaba CHP kabul eder mi Mumcu’nun önerisini?

O da ihtimal dahilinde gözükmüyor.

Her şey Anavatan’ın tavrına kilitlenmiş durumda. Oylama günü Meclis Genel Kurulu’na girerlerse cumhurbaşkanlığı seçimi mahkemelik olmaktan kurtulacak.

Siyasi kulislerdeki ağırlıklı beklenti girecekleri yönünde. Ama Mumcu şimdilik renk vermiyor...

DİĞER YENİ YAZILAR