Reform kavgası mı yapılıyor?

Haberin Devamı

Bir yasa teklifi üzerindeki görüşme ve tartışmalar, siyaseti ilk defa bu denli geriyor. Yasa teklifi üzerindeki tartışma ve kavgalara Meclis zemini dar geliyor ve ilk kez bir siyasi parti olağan grup toplantısını miting meydanına alıyor.

Görüşülmekte olan kanunun konusu elbette önemli. Toplumun hemen her ferdini ilgilendiren çok temel bir düzenleme yapılıyor. Ülkenin sadece bugününü değil, geleceğini de, gelecek kuşakları da biçimlendirmeyi öngören bir düzenleme sözkonusu.

O nedenle tansiyon yüksek, o nedenle iktidar - muhalefet ilişkileri alabildiğince gerilmiş durumda.

Bu gerilimli atmosferde Meclis dün, 4+4+4 veya 4x3 gibi basit matematik formüllerle ifade edilen “eğitim reformu”nu görüşmeye başladı.

Aslında eğitim, Türkiye’nin reforma en fazla ihtiyaç olan temel sorun alanlarından biri. Hatta ilki...

Türkiye’deki mevcut eğitim sisteminin sorunsuz olduğunu, başarılı olduğunu kimse iddia etmiyor. Aksine iktidarıyla muhalefetiyle siyaset dünyası da, bilim dünyası da, toplumun değişik kesimleri, değişik sivil toplum örgütleri de öteden beri bu alanının sorunlu olduğunu ifade ediyor.

Temel eğitimdeki alt yapı yetersizlikleri, eğitimi kalitesinin düşüklüğü kimsenin meçhulü değil.

Peki Meclis’te günlerdir kavga gürültüsü devam eden bu reform teklifi mevcut sorunları giderecek, eğitimde arzulanan kaliteyi, yüksek standardı yakalamayı öngören düzenlemeleri mi içeriyor?

Hayır...

Zaten öyle olsaydı bu reform, öyle sürpriz biçimde verilen bir yasa teklifi ile gündeme getirilmezdi. Konu, kamuoyunda enine boyuna tartışılır, sivil toplum örgütlerinin, bilim çevrelerinin görüş ve önerileri alınır, toplumsal ve siyasal uzlaşı sağlayabilmlek için çaba gösterilirdi.

Nedense buna gerek duyulmadı...

Bu teklifle esas olarak “28 Şubat Rejiminin son izi” diye nitelenen mevcut 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemine son verilmesi hedeflendi.

Anamuhalefet partisi CHP teklifi engellemek için komisyonda çok yoğun bir girişim sergiledi ama son gün iktidar partisinin çok sert savunma duvarına çarptı. İlk 6 maddesinin görüşmesi CHP’nin engellemeleri yüzünden 7 gün süren teklifin kalan 21 maddesi iktidar grubunun bir günlük sert savunmasıyla yarım saatten kısa bir sürede tamamlandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan Tayyip Erdoğan’a yaptığı açık uzlaşma çağrısı da karşılık görmedi.

Başbakan Erdoğan’ın, yeni eğitim düzeninin planlanan takvim doğrultusunda yasalaşması konusundaki kararlılığı kesindi.

CHP Meclis’te alışılmış engelleme taktikleri ile sonuç alamayacağını gördüğü için farklı taktiklere yöneldi.

Kendi siyasal tabanına ek olarak muhalif toplumsal damarı da genişletebilecek yöntemleri devreye sokmaya başladı.

Dünkü Tandoğan mitingi veya miting gibi grup toplantısı bu yeni muhalefet tekniğinin ilk denemesi.

CHP’nin bu yöntemle temel eğitimle ilgili yasa değişikliğini engelleyebilmesi elbette mümkün değil. Yani Tandoğan mitingiyle Meclis gündemindeki yasa teklifinin engellenmesi veya değiştirilmesi yönünde bir sonuç alamayacak CHP.

Bunu biliyor ve görüyor CHP kurmayları ama bu yöntemle başka bir sonuç alabileceklerini, iktidara, iktidarın uygulamalarına dönük toplumsal muhalefeti genişletebileceklerini, iktidar üzerindeki kamuoyu baskısını arttırabileceklerini öngörüyorlar.

O yüzden önümüzdeki dönemde meydanları etkili bir muhalefet zemini olarak değerlendirmeye kararlı CHP.

Önümüzdeki haftalarda tutuklu milletvekilleri için İzmir’de geniş katılımlı bir “özgürlük” mitingi, CHP kurmaylarının planları arasında...

DİĞER YENİ YAZILAR