“PKK terör örgütüdür” demek niye zor?

Haberin Devamı

DTP, “PKK bir terör örgütüdür. Bu örgütün kanlı eylemlerini şiddetle kınıyoruz” dediğinde ne olacak?

Türkiye’nin çeyrek asırdır mücadele ettiği binlerce şehit verdiği terör sorunu mu çözülecek? Kürt meselesi, Güneydoğu meselesi hemen hal yoluna mı girecek? PKK “Bunlar da beni kınadığına göre benim işim bitti demektir” deyip silah bırakarak teslim mi olacak?

Tabii ki hayır.

Belki terör konusunda değişen bir şey olmayacak.

Ancak Türkiye’deki psikolojik atmosferde çok şeyleri değiştirebilir DTP’nin böyle bir söyleme, böyle bir çizgiye gelebilmesi. En başta da bu partinin imajını düzeltir, ciddiye alınırlığını yükseltir. Sorunun çözümünde söyleyecekleri daha bir can kulağı ile dinlenebilir.

Toplumun büyük bölümünün bugün “Terör örgütünün parlamentoya da girmiş legal uzantısı” diyerek kuşkuyla, hatta nefretle baktığı DTP’nin genel kamuoyu nezdindeki itibarı yükselir ve söyledikleri, dile getirdikleri talepleri kamuoyunda daha olumlu yankılar bulabilir.

Oysa bugün DTP en makul, çözüme en fazla katkıyı yapacak öneriyi bile dile getirse buna devleti yönetenler de kamuoyunun büyük çoğunluğu da kuşkuyla yaklaşıyor, ciddiye almıyor, dinlemiyor bile. Çünkü bu partinin her söylediği “Terör örgütünün talebi” diye algılanıyor.

Bu algının değişmesinin tek yolu var: DTP’nin terörle, terör örgütüyle arasına mesafe koyabilmesi...

DTP’yi yönetenler, örneğin yılların deneyimli siyasetçisi Ahmet Türk bunu görmüyor mu? Elbette görüyorlar.

Ama nedense bu parti PKK’yı karşısına almaya cesaret edemiyor. Bunun çok değişik nedenleri olabilir. Parti içi dengeler buna izin vermiyor olabilir. Başka nedenleri olabilir ama belki de en önemli neden, DTP milletvekillerinin bağımsız olarak seçilip geldikleri seçim bölgelerindeki PKK etkisi, boşluğa düşme ve terör örgütü tarafından kara listeye alınma korkusu...

Bu konuda DTP’lileri, “PKK’ya niye terör örgütü diyemiyorsunuz?” diye çok sıkıştırdığınızda da en fazla şunu söyleyebiliyorlar:

“Desek ne değişecek? Bu sorun çözülecek mi? Hayır çözülmeyecek. Biz bu kanın durması, ülkenin bu sancılı süreci atlatabilmesi, barış ve demokratik çözüm için samimi olarak katkı yapmak istiyoruz...”

Ama öyle olunca da katkı yapabilmeleri pek mümkün gözükmüyor. Çünkü bugün DTP ile ana muhalefet partisinin de iktidar partisinin de ciddi bir diyaloğu yok.

Başbakan Tayyip Erdoğan dün açık açık söyledi:

“Bölücü terör örgütü PKK’yı, Parlamento çatısı altında bulunan DTP, terör örgütü olarak ilan etmedikçe kendileriyle görüşemem. Parlamento çatısı altında bulunan bir partinin PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmeyişini ben Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak kabullenemem.”

Özetle DTP’ye “bir şey söyleyeceksen önce PKK’yı terör örgütü olarak ilan et, lanetle” deniyor. Bugün itibariyle DTP’nin de bunu yapabilmesi pek mümkün gözükmüyor. Çünkü bunu yaptığında da PKK’nın gazabını üzerine çekeceğini, bazı milletvekillerinin seçim bölgelerine dahi gidemeyecekleri görüyor.

Muhtemelen DTP, İngiltere’deki IRA sorunun çözümünde örgütün siyasi kolu Sean Finn’in oynadığı rolü üstlenmeyi arzuluyor. Ama bunu kabul ettirebilmesi en azından bugün için mümkün değil...

DİĞER YENİ YAZILAR