PKK silah bırakacak mı?

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım günü Washington’da ABD Başkanı George Bush ile yaptığı 1.5 saatlik görüşmede neler konuşulduğu, ne gibi taahhütler alınıp verildiği, hangi ortak noktalarda mutabakata varıldığı üzerindeki sır perdesi henüz aralanmış değil.

Bilinen, kamuoyuna açıklanan sadece PKK’nın Türkiye’nin olduğu gibi ABD ve Irak’ın da düşmanı olduğunun Başkan Bush tarafından dünyaya ilan edilmesi ve ABD’nin istihbarat desteği vereceği...

Peki görüşmede varılan mutabakat bundan mı ibaret? Türkiye’nin kapsamlı bir kara harekatını da içeren sınır ötesi operasyon kararlılığı konusunda Bush acaba Başbakan Erdoğan’a ne söyledi? “Çok iyi yaparsınız” mı dedi?

İşte bu noktadaki en önemli ipucu önceki gece Prag hareketinden önce Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamadaki şu cümlede gizli:

“Şu anda Kuzey Irak’a bir harekat yok. İlk önceliğimiz, silahların bırakılmasıdır...”

Evet, hükümet Genelkurmay’ın 1 Kasım günü Başbakanlığa gönderdiği sınır ötesi operasyonla ilgili görüşüne, verilmesi öngörülen direktifin genel çerçevesine ilişkin yazıya henüz yanıt gitmedi. Yani nihai direktifi vermedi Başbakan Erdoğan. 15 günlük bir bekleme evresi...

Başbakan Erdoğan’ın neyi beklediği ve aynı zamanda Beyaz Saray görüşmesinin en kritik noktası işte Erdoğan’ın önceki gece söylediği “İlk önceliğimiz silahların bırakılmasıdır” cümlesinde gizli.

ABD de Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesini istemiyor. Kuzey I Irak’taki yerel Kürt yönetimi ile Türkiye arasındaki sorunun daha fazla büyümesini değil aksine iki taraf arasındaki havanın yumuşamasını arzuluyor. Ama öte yandan Türkiye’nin elini daha fazla tutamayacağını da biliyor. Terör devam ettiği sürece askeri operasyonun kaçınılmaz olacağını, bunu daha fazla engelleyemeyeceğini, Türkiye’yi oyalayamayacağını da görüyor.

Sınır ötesi operasyon gerektirmeyecek bir formül öneriyor: Kuzey Irak’taki PKK varlığının silahsızlandırılması...

Barzani ve Talabani ikilisi de öteden beri böyle bir formülün hayata geçirilmesinden yana.

Kuzey IIrak’taki PKK kampları Barzani’nin peşmergelerince abluka altında tutulacak, örgüte sağlanan lojistik destek kesilecek. Birkaç gündür bu yönde Peşmergelerin yol ve arazi kontrollerini sıkılaştırdığı, PKK’nın hareketlerinin sınırlandırılması yönünde bazı tedbirler almaya başladığı da izleniyor.

Ve örgüte, ateşkes değil, silah bırakması yönünde baskı uygulanıyor. Aksi takdirde Türkiye’nin yapacağı sınır ötesi operasyona ABD ve Irak’ın da destek vereceği anlatılmaya çalışılıyor.

Formüle göre PKK’nın koşulsuz silah bırakması halinde Erdoğan hükümetini çok zorlayacak kritik bir adım daha var. Lider kadro dışındaki örgüt üyelerine dönük af veya af benzeri bir düzenleme yapılması. Ancak Erdoğan’a yakın kaynaklar şu aşamada hükümetin af veya af benzeri bir uygulamayı gündeme getirmesinin sözkonusu olamayacağını, Başbakan’ın da bu yönde bir taahhütte bulunmadığını söylüyorlar.

İşte sınır ötesi operasyonun gecikmesinin, Genelkurmay’a verilecek direktifin Başbakan’ın masasında 15 günden beri bekletilmesinin en önemli nedeni bu. ABD ve Kuzey IIrak’taki yerel idareye, PKK’yı silahsızlandırıp, Türkiye’ye tehdit olmaktan çıkarabilmeleri için tanınan makul süre...



DİĞER YENİ YAZILAR