PKK’lılar eve nasıl dönecek?

Haberin Devamı

Bölücü terörle mücadele konusunda bir süredir hem güvenlik ve istihbarat alanında hem de diplomatik alanda yeni bazı hazırlıkların, yeni bazı gelişmelerin yapıldığı anlaşılıyor.

Özellikle Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin iki gün önce yaptığı açıklamalar ve Başbakan Erdoğan’ın bu açıklama ile ilgili değerlendirmesi, belirli bir tasfiye planı konusunda mesafe alındığını gösteriyor.

Dün Ankara’ya gelen Irak Başbakanı ile yapılan görüşmelerin de ana gündemini Irak’ın kuzeylindeki PKK varlığının nasıl tasfiye edileceği, terörle mücadele konusunda yapılacak işbirliğinin esasları oluşturdu.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani’ye göre bu ülkedeki PKK varlığının tasfiyesinin ön koşulu, PKK’lıların Türkiye’ye dönüşte hapse değil, ellerini kollarını sallayarak evlerine dönebilmelerinden geçiyor.

Talabani “af” demiyor ama iç kamuoyunda hemen herkesin aklına “PKK için genel af mı çıkarılacak?” sorusu geliyor.

PKK’nın da DTP’nin de isteği genel af. Hem öyle bir genel af çıkarılsın ki, İmralı’daki örgüt lideri Abdullah Öcalan da bundan yararlansın, legal siyaset yapabilir konuma gelsin.

Elbette ki bu olacak iş değil. Öcalan’a af bir yana yönetici kademeyi kapsamasa dahi PKK’ya yönelik bir affı özellikle şu ortamda Türkiye’de hiç kimseye kabul ettirebilmek mümkün değil. Muhtemelen bu durum daha önceki görüşmelerde Talabani’ye de anlatılmış ki, o da “af” sözcüğünü ağzına almamaya özen gösteriyor. Ancak “çözüm olacaksa, Irak’taki PKK varlığı tasfiye edilecek ve dağdaki TC uyruklu militanlar Türkiye’ye gönderilecekse bunlar hapse değil, evlerine gidebilsin” diyor Talabani.

Başbakan Erdoğan, bu formüle öteden beri hayır demiyor. Önceki gün yaptığı değerlendirmede de “önce silahların bırakılması gerekir” diyor Erdoğan.

Başbakan Erdoğan ve hiçbir hükümet veya AKP yetkilisi “af” sözcüğünü ağzına almıyor. Ancak öteden beri dile getirilen formül, Ceza Yasası’nın 221. maddesi...

Bu maddenin PKK’nın tasfiyesi aşamasında af yerine işletilebileceği söyleniyor. Hatta örnek de veriliyor: “Bugüne kadar dağlardaki onlarca PKK militanı silahlarıyla birlikte güvenlik birimlerine teslim oldu. Bir ikisi hariç hepsi evlerine döndü...”

Eve dönüşü sağlayan TCY’nın 221. maddesinin 2. fıkrası şöyle: “Örgüt üyesinin, örgütün faaliyetleri çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz...”

Bu hükmün yönetici kadro dışında kalan PKK militanlarının hemen hemen tamamının (suç işlediği, çatışmaya girdiği sabit olanlar dışında) hapse değil eve dönüş yolunu açabileceği öngörülüyor.

Yönetici kadro dışındaki militanların hapse değil evlerine dönüşü konusunda Ceza Yasası’ndaki mevcut hükümler konusunda tereddüt oluşması durumunda yeni bir düzenleme yapılmasına da soğuk bakmıyor hükümet . Ancak böyle bir düzenleme yapılsa dahi bunun adı, “af” veya “pişmanlık” da olmayacak.

DİĞER YENİ YAZILAR