Partilerde ders çalışma zamanı...

Haberin Devamı

Önce AKP Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan açıkladı; “Sonuçlardan ders çıkaracağız. Gereken çalışmayı yapacağız” dedi. Ardından dün CHP Genel Başkanı konuştu. O da çıkardığı bazı dersleri ve yapacakları yeni düzenlemeleri anlattı.

Başbakan Erdoğan ilk aşamada yapacaklarının ipucunu da verdi; kabinede ve parti yönetiminde revizyon yapacağını söyledi. Yani önümüzdeki günlerde bazı bakanların yerlerini değiştirecek, bazı bakanları kabine dışına alıp yeni isimlerle kabinede bir vitrin düzenlemesi yapacak.

Muhtemeldir ki ekonomi yönetimini de yeniden düzenleyecek Erdoğan. Ama ondan daha önemlisi ekonomi politikasını ve uygulamalarını da gözden geçirecek. Aylardan beri sürüncemede tuttuğu IMF ile ilişkileri sıcaklaştıracak ve bugün Londra’da yapılacak olan G-20 zirvesinin ardından süreci hızlandıracak.

Çünkü Erdoğan ve kurmayları nihayet anladılar ki ekonomideki olumsuz gelişme, 2008’in son çeyreği itibariyle yüzde 6,2’ye ulaşan ekonomideki daralma devam ettiği sürece AKP’nin oy erozyonunu durdurabilmek imkansız.

CHP İSTANBUL MODELİNİ ANADOLU’YA YAYACAK

Peki, AKP’nin seçimde büyük bir başarısızlık yaşadığını, kırılma yaşadığını söyleyen Deniz Baykal kendi partisi için ne düşünüyor, ne gibi dersler çıkarıyor ve ne gibi tedbirler almayı düşünüyor?

Bunları dün düzenlediği basın toplantısında uzun anlattı. Partisinin seçim performansından, il genel meclisi sonuçlarına göre yüzde 23’ü, belediye oyları itibariyle de yüzde 28’i geçen oy oranından genel olarak memnun Deniz Baykal.

Ancak CHP’nin bazı illerde çok düşük, bindeli oranlarda oy almasını elbette sorun olarak görüyor.

Basın toplantısında iki noktanın altını çiziyor Baykal:

- Ortaya çıkan örgütsel zaafiyetler,

- Bazı yörelerde ortaya çıkan kabul edilemez oy tablosu...

“Bunların nedenlerini saptayıp onlara odaklanmış politikalar izlemeliyiz” diyor.

Basın toplantısından sonra Deniz Baykal’la kısa bir telefon konuşmamız oldu. Edindiğim izlenim şu:

İstanbul’da Gürsel Tekin’in il başkanlığına gelmesinden sonra yürüttüğü çalışma modeli, Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüttükleri seçim kampanyası CHP’nin önümüzdeki süreçte yürüteceği çalışmalarda model olacak gibi gözüküyor.

Baykal’ın deyişiyle “kabul edilemez” oy tablolarının çıktığı yöreler iki ayrı başlıkta değerlendiriliyor. Birincisi siyasetin etnik temele kaydığı Güneydoğu, ikincisi de CHP’nin çok düşük oy aldığı bazı Orta ve Doğu Anadolu illeri.

İkinci kategoride sayılan illerde muhtemelen önümüzdeki dönemde örgüt yönetimlerinde ve örgütlerin siyaset yapma biçiminde köklü değişikliklere gidilecek. Güneydoğu içinse CHP’nin Kürt sorununa yaklaşımının, temel hak ve özgürlükler konusundaki genel yaklaşımının bu bölgede daha iyi anlatılması yönünde yoğun bir kampanya yürütülecek.

Bu arada CHP’de yakın gelecekte gerçekleştirilecek en önemli düzenleme ise parti yönetiminde ve vitrinde olacak.

“Son kurultayda yaptığımız tüzük değişikliğini bu günler için gerçekleştirdik, şimdi yeni bir kurultay kavgasına girmeden modelimizi o günlerde belirledik” diyor Baykal. Yani genel başkan yardımcılarının sayısının arttırılması modeli...

İşte bu model çerçevesinde şimdi Baykal, kendisine yeni yardımcılar atayacak, görev dağılımını yeniden belirleyecek ve partisinin vitrinini yeni yüzlerle süsleyecek.

DİĞER YENİ YAZILAR