Özel yetkili mahkemeler veya özel yetkili yargı sistemi Türkiye’de özellikle Ergenekon soruşturmalarının, tutuklamalarının başladığı son beş yıldan beri tartışma gündeminden düşmüyor.
Tartışma başlangıçta ceza ve usul yasası değişiklikleri ve AB’ye uyum yasaları ile bu mahkemelerin yetkilerinin kısıtlandığı yönünde oluyordu. Fakat şimdi çok değişti. Şimdi, iktidar da muhalefet de özel yetkili yargı sisteminin yetkilerinin aşırılığından yakınıyor.
CHP bu sistemin tümden kaldırılması gerektiğini savunurken iktidar ise “ıslah edilmesi” yani yetkilerinin kısıtlanarak yeniden düzenlenmesinden yana. Bakanlar Kurulu gündemindeki yasal düzenlemenin de bu yönde olacağı söyleniyor.
İktidar düne kadar kulak tıkadığı özel yetkili yargı sistemine yönelik şikayetleri şu anda fazlasıyla önemsiyor. Çünkü kendisi de özel yetkili savcı ve mahkemelerin bazı uygulamalarından ciddi kaygı duymaya başlamış durumda.
Neredeyse bir dönem askerin siyasal sistem üzerindeki etkisinden yakınıldığı ölçüde bugün özel yetkili yargının sistemi kilitleyebilecek uygulamalarından şikayet ediliyor iktidar çevrelerinde. “Özel yetkili yargı marifetiyle sistem üzerinde yeni bir vesayet odağı oluşturulmaya dönük faaliyetler”den söz ediliyor.
Bu arada düne kadar özel yetkili yargı marifetiyle yürütülen operasyonlar konusunda hükümete büyük destek veren bazı çevrelerin özel yetkili yargının yetkilerinin daraltılmasına şiddetli tepki gösterdiği gözleniyor.
Özel yetkili savcıların yetkilerinin daraltılması halinde ülkenin yeniden darbe tehdidiyle karşı karşıya gelebileceği yönündeki karşı çıkışlara hükümet kulağını tıkamış durumda.
Hatta bir grubun, camianın özel yetkili yargının yetkilerinin daraltılmasına karşı tepkiyi kampanyaya dönüştürmesinin de tam tersi sonuç verdiği ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki kararlılığını arttırdığı ifade ediliyor.
İktidar kulislerinden sızan bilgilere göre özel yetkili yargı ile ilgili yeni düzenleme sadece mevzuat değişikliğinden ibaret kalmayacak.
Başta Ceza Muhakemeleri Usul Yasası’nın 250. maddesi olmak üzere yasalarda bazı düzenlemeler yapılarak özel yetkili savcıların ve yargının yetkileri yeniden düzenlenecek. Bu arada, tutukluk ve özellikle de uzun tutukluk sorunlarının giderilmesi için ek bazı düzenlemeler yapılacak. Sözkonusu yasal düzenlemelerin Meclis tatilinden önce gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Bu yasal düzenleme çalışmaları sürerken diğer yandan da bazı idari tedbirlerin uygulamaya konması bekleniyor.
Bu konuda HSYK’da bir süredir büyük bir gizlilik içinde sürdürülen kararname çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor.
Bu kapsamda önümüzdeki günlerde kapsamlı bir hakim ve savcı atamaları kararnamesi yayınlanacak.
Bu kararnamede özellikle İstanbul’da çok sayıda özel yetkili savcının görev alanlarının değiştirileceği, bazı özel yetkili savcıların bu yetkilerinin alınacağı, özel yetkili mahkemelerde görev yapan bazı hakimlerin de yerlerinin değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
ÖYM sistemine çifte ayar geliyor...
Haberin Devamı