Operasyon bir hafta sürdü, polemiği on gündür devam ediyor...

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri askeri literatüre girecek kadar önemli ve başarılı bir sınır ötesi kara harekatı gerçekleştirdi.

Ağır kış koşulları altında yapılan operasyonda 300’e yakın terörist etkisiz hale getirildi ve bu arada 24 askerimiz de şehit oldu.

Hedefi, kapsamı ve süresi Türk Silahlı Kuvvetleri’nce önceden belirlenen operasyon öngörüldüğü gibi bir haftada sonuçlandı.

Operasyon son derece başarılı biçimde sonuçlandı ama tartışması anlamsız biçimde tırmanarak devam ediyor. Hem de hiç alışık olmadığımız biçimde, teamül dışı bir üslupla...

Tartışma önce “ABD ‘girin’ dedi girildi, ‘çıkın’ dedi onun için mi erken çıkıldı?” sorusuyla başladı. Ardından, “ameliyat sırasında içerde parça unutuldu, ABD baskısı yüzünden hedeflere tam ulaşılamadan erken çekilindi” eleştirileri ile tırmandı.

Muhalefet liderleri ısrarla “bizim eleştirilerimizin hedefi siyasi iktidardır, muhatabımız hükümettir” diyor ama en ağır yanıtı Genelkurmay Başkanı’ndan alıyorlar.

Eleştirilere karşı “seviyesiz saldırılar” ve “TSK’nın terörle mücadele azmine vatan hainlerinden bile daha fazla zarar verdiği” ithamlarının yapıldığı geçen haftaki Genelkurmay bildirisine CHP ve MHP’den de aynı sertlikle yanıt verildi. Her iki parti de hem bu yanıtları veriyor hem de “bizim meselemiz siyasi iktidarla siz alınmayın” diye Genelkurmay’ı tartışmanın dışına çıkarmaya çalışıyor.

Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, dün yaptığı son açıklamayla bu tartışmada gözlemci statüsünde olamayacağını net biçimde ortaya koydu.

Muhalefet, Genelkurmay’a “Sen alınma ben hükümete söylüyorum” diyor. Ama Kuzey Irak harekatında hedefi belirleyen hükümet değil TSK. Hangi zamanda nasıl çekilineceğini önceden belirleyip bunu gerçekleştiren yine TSK. Muhalefetin eleştirisi de bu noktada zaten. “Niye erken çekildiniz? Niye Kandil’e kadar gidemediniz? ABD baskısına boyun eğdiniz” demeye getiriliyor.

Öyle olunca da Genelkurmay bunu doğrudan kendisine yönelik bir itham hatta suçlama olarak algılıyor ve cevap veriyor.

Tartışmaların operasyonun başarısını, Mehmetçiğin emeğini gölgelediğinin altını çizen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, muhalefetin eleştiri ve değerlendirmelerini “hakaret” olarak algıladıklarını da ifade etti. Muhalefet de Genelkurmay bildirisini aynı şekilde “hakaret” olarak algılamış ve CHP karşı açıklamasında “hakaret ederek haklılığınızı ıspatlayamazsınız ” demişti.

Şimdi ne olacak, tartışma noktalanacak mı?

Pek öyle gözükmüyor.

Muhtemelen bugünkü grup toplantılarında hem CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hem de MHP lideri Devlet Bahçeli yine bu konuda hükümeti eleştirecekler ve bu arada Orgeneral Büyükanıt’a da dolaylı yanıtlar verecekler.

Orgeneral Büyükanıt mı?

Ağır, rencide edici bir ifade kullanılmaz ise muhtemelen artık bu konuda konuşmayacak, açıklama yapmayacak. Ancak Büyükanıt, yine dünkü konuşmasında, “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hakaret ettirmem” diyerek, gelebilecek eleştirilere cevap hakkının şimdiden mahfuz olduğunu ilan etmiş oldu.

Operasyon bir hafta sürdü. Muhalefetle hükümet ve Genelkurmay arasındaki polemik ise 10 gündür devam ediyor. Muhalefet sözcülerinin dünkü açıklamalarına bakılacak olursa daha da edecek gibi...



DİĞER YENİ YAZILAR