Önce savunma sonra anayasa değişikliği...

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son günlerde birkaç kez tekrarladığı gibi, Anayasa Mahkemesi işini yaparken, AKP’nin kapatma davası ile ilgili süreci devam ettirirken, AKP ve hükümet de “o iş ayrı bu iş ayrı” deyip normal faaliyetlerini sürdürebilecek mi? Zor görünüyor. Rutin işler elbette yürüyecek ama kafalarda hep bu sorun olacak. Samimi olarak istense de bu pek mümkün değil.
Kapatma davası ile birlikte iktidar partisinin ana gündemi bu konu. Sadece AKP’nin değil Türkiye’nin de gündemi bu.
Dava ne zaman sonuçlanacak? AKP kapatılacak mı kapatılmayacak mı? Kafaları meşgul eden soru bu. Şu anda AKP’nin gündeminde iki kritik hazırlık var: Yazılı savunma ve anayasa paketi...
AKP’nin hukukçu kurmayları yaklaşık bir aydan beri bağımsız bilim adamlarının, anayasa hukukçularının da katkısını alarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın iddialarını çürütecek kapsamlı ve etkili bir savunma metni hazırlığında. İddianamede yer alan unsurların, tek tek ele alınıp yanıtlandığı savunma metninde, AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmak bir yana aksine laik sistemin güçlendirilmesi konusunda atılan adımlar anlatılıyor.
Savunmanın normal olarak 10 gün sonra Anayasa Mahkemesi’ne sunulması gerekiyor. Çünkü normal süre 2 Mayıs’ta dolacak. Ancak AKP isterse üç aya kadar ek süre alabilecek.
AKP yetkilileri ek süreye gerek olmadığını savunma metninin büyük ölçüde hazır olduğunu söylüyorlar. Bu savunma metni ile Başsavcının iddialarının teker teker çürütüldüğünü, normal hukuk düzeni içinde partilerinin kapatılamayacağını iddia ediyorlar.
Ama tereddütleri var; “kapatacaklar” diyorlar. Çünkü bunun normal bir hukuki süreç olduğuna inanmıyorlar. Komployla, “yargı darbesi” ile karşı karşıya olduklarına inanıyorlar.
Birilerinin bir yerlerden düğmeye bastığına o kadar inanıyor ki AKP’liler, partinin kapatılıp Tayyip Erdoğan’a siyaset yasağı getirileceğine hiç kuşkuları yok. Hem de kapatma davasının 2009 yılının Ocak veya Şubat aylarında sonuçlandırılması ile partinin seçime giremeyecek hale düşürülmesini de ihtimal dahilinde görüyorlar. Onun için “önümüzdeki Haziran veya Temmuz aylarında bir baskın seçim yapalım, mahalli idare seçimlerini de öne alabiliriz” önerisini de bu kaygılar yüzünden dile getiriyor bazı AKP kurmayları.
Bu öneri partinin üst kademelerinde şimdilik kabul görmüş değil. Parti yönetimi şimdilik bir yandan normal hukuki sürecin gereklerinin yerine getirilmesine, savunmaya ağırlık veriyor, diğer yandan da var olduğuna inandıkları komplo ve yargı darbesini boşa çıkarma formülleri üzerinde çalışıyor.
Formül, savunma hazırlıklarına paralel yürütülen yeni bir demokratikleşme paketi içinde. Bu kapsamda 10-15 maddelik bir anayasa değişikliği yapılacak. Doğal olarak parti kapatmaları ile ilgili 68 ve 69. maddeler de bu paketin içinde yer alacak.
Bunun için AKP önümüzdeki günlerde uzlaşma için muhalefet partilerinin kapısını çalacak.

DİĞER YENİ YAZILAR