Obama şaşırttı mı?

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinden sonra yaptığı basın toplantısında, gerekse Meclis’te yaptığı konuşmada Türk-ABD ilişkilerinin geleceği açısından önemli mesajlar verdi.

Türkiye’nin laik demokrasisinin gelişim seyrinden, özellikle son yıllarda gerçekleştirilen reformlardan övgüyle söz etti ABD Başkanı. Ama öte yandan Heybeliada Ruhban Okulu’ndan Ermeni ve Kürt meselesine kadar pek çok önemli sorunla ilgili çok önemli bazı önemli tavsiyelerde de bulundu.

Örneğin Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısı sırasında “Ermeni soykırım tasarısı” konusunda başkan seçildikten sonra görüşünün değişip değişmediği sorusuna, bizim bazı politikacıların yaptığı gibi “onları muhalefetteyken söylemiştim, şimdi Başkanlık sorumluluğu var üzerimde” demedi. Şu yanıtı verdi:

“Görüşlerimi değiştirmiş değilim. Ermenistan ve Türkiye arasında müzakereler devam etmektedir. Ben de ilerlemekte olan müzakereleri incelemekteyim. Bunlar meyvelerini verebilirler. Benim yapmak istediğim kendi görüşlerime odaklanmak değil, Türkiye’nin görüşlerine odaklanmaktır. Geçmişte zor ve trajik olaylar yaşandı ve tüm dünya bunu çözüme kavuşturmaya çalışırken yapıcı bir tutum sergilenmelidir. Yapmak istediğim, şimdiye kadar başarılı olan müzakerelere yardımcı olmaktır.”

Obama bu konuyu Meclis konuşmasında da gündeme getirdi. Ermenistan sınırının açılmasının “şık” bir jest olabileceğini belirtti. Ayrıca hemen her kritik konuda olduğu gibi yine kendi ülkesinden örnekler vererek şu tavsiyede bulundu Meclis’e ve Türkiye’ye:

“Ermeni meselesi ve soykırım iddiaları konusunda tarihinizle yüzleşin. Bunda kötü bir şey yok, her ülkenin geçmişinde sorunlar vardır...”

Bir başka tavsiyesi de PKK ve Kürt sorunuyla ilgiliydi Obama’nın. PKK’nın terör örgütü olduğu, ortak düşman olduğu ifadelerini yineledi.

Ama öte yandan Kürt sorununun çözümü konusunda da bugüne kadar atılan demokratikleşme adımlarına ek bazı yeni açılımların gereğine işaret etti. “Türkiye’nin Kürtlerine eğitim ve diğer imkanlarının sağlanmasını bekliyoruz” dedi.

Özetle Obama Ankara’daki resmi görüşmelerde, Meclis konuşmasında sözünü sakınmadı, düşündüklerini açıkça dostane bir üslupla ifade etti. Türkiye ile işbirliğinin bu dönemde daha da geliştirilerek, güçlendirilerek süreceğini ifade eden Başkan Obama, AB’ye tam üyelik konusunda desteğinin süreceğinin birkaç kez altını çizdi. Ayrıca, Meclis konuşmasında “tavsiye” lerde bulunduğu sorunların çözümü konusunda da desteğe hazır olduğunun mesajını verdi.

Obama’nın dört temel sorunla ilgili tavsiyeleri, MHP başta olmak üzere Ankara’da bazı çevreleri kuşkusuz memnun etmedi. Bazı AKP’liler de dahil olmak üzere milletvekillerinin bir kısmı da memnun kalmadı Obama’nın sözlerinden. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise Obama’nın tavsiyeleri konusunda “Bazıları tepki duymuş olabilir. Ama biz şaşırmadık. Öyle düşündüğü zaten biliniyordu” dedi.

Hükümet zaten memnun...

DİĞER YENİ YAZILAR