Futbolda bile en güçlü takımla en zayıf takım arasındaki maçın sonucunu oynanmadan önce yüzde yüz kimse bilemez. Ama yarınki seçimlerin sonucu biliniyor ve kimse de sürpriz beklemiyor. Merak edilen sadece skor, yani oy oranları.
Bütün anketler iktidar partisi AKP'nin açık ara önde olduğunu gösteriyor. Anketlerdeki farklılık AKP ve CHP'nin oy oranlarında. AKP, yüzde 40'lı rakamlarda mı kalacak, yoksa yüzde 50'yi geçip yüzde 60'lar düzeyinde bir oyla rekor mu kıracak? CHP, 2002 seçimlerindeki oyunu koruyabilecek mi, yoksa parti içindeki ve dışındaki sosyal demokrat muhaliflerin umutla bekledikleri gibi yüzde 15-17'ler düzeyine mi inecek?
Yarınki seçimin en heyecanlı yönü bu. Bir de sembolik ağırlığı olan, seçim çevrelerinde belediye başkanlıklarını kimin kazanacağı. Örneğin CHP'nin son kaleleri diye adlandırılan İzmir Büyükşehir, Ankara-Çankaya ve İstanbul'da da Şişli ve Kadıköy sonuçları...
3 Kasım 2002'de seçmen önemli bir ilki gerçekleştirdi. Merkez sağdaki iki partinin ANAP ve DYP'nin genel başkanları Mesut Yılmaz ile Tansu Çiller'i tasfiye etti.
Yarınki seçim sonuçlan da muhtemelen köklü bir tasfiye ile sonuçlanacak. Bu kez genel başkanlar değil bazı partiler siyasi hayata veda edecek.
Kimler veda edecek?
* ANAP, 3 Kasım seçimlerinden sonra iki genel başkan değiştirdi şimdi üçüncüsüyle seçime gidiyor ama umutsuz. Geçen seçimde yüzde 5'e düşen oy oranının bu kez yüzde 1-2, belki de bindeli rakamlara ineceği tahmin ediliyor. Bu durumda yaşayabilmesi çok zor. Muhtemelen 21. yılında siyasi yaşama veda edecek Turgut Özal'ın partisi.
* Geçen dönemin iktidar partisi DSP'nin durumu da parlak gözükmüyor. Bu partinin de bindeli veya geçen seçimlerdeki gibi yüzde 2'ler civarında bir oy oranında kalması halinde işi çok zor. Seçimlerden sonra genel başkanlıktan ve aktif siyasetten çekileceğini açıklamış olan Bülent Ecevit için hüzünlü bir veda olacak gibi gözüküyor.
* İsmail Cem'in YTP'sini bekleyen son da parlak gözükmüyor.
Cem Uzan'ın Genç Partisi'nin de geçen seçimlerde yüzde 7,4 oy almış olmasına karşın bu kez yolun sonuna geleceği tahmin ediliyor. Anketlere göre belki yüzde 2-3'lük bir oy oranına ulaşacak GP, ama yaşama şansı yok gibi...
* 3 Kasım'da yüzde 10 barajını aşamayan MHP ve DYP'yi de zor günler bekliyor. MHP oyunu arttıramaz, anketlerdeki gibi yüzde 6-7 düzeyinde kalırsa parti olarak hayatiyetini sürdürebilir ama Genel Başkan Bahçeli'nin işi bir hayli zora girecek.
* DYP yüzde 10'lar düzeyinde bir oy oranını tutturabilirse fazla sorun yaşamaz. Ama eğer çok düşük bir oy oranında kalırsa o zaman işi zor...
CHP'de hesaplaşma hazırlıkları
CHP'de savaş baltaları zaten hiç toprağa gömülmüyor. Her önemli siyasi dalgalanma veya seçimin ardından kongre mücadelesine hazır sosyal demokratlar.
Şimdi yarın gece ortaya çıkacak seçim sonuçlan bekleniyor.
Parti içindeki ve dışındaki Deniz Baykal muhaliflerinin beklediği gibi yüzde 15-17'ler düzeyinde bir oy oranında kalırsa CHP'de rotanın olağanüstü kongreye çevrilmesi kaçınılmaz olacak. Ama ya yüzde 25'ler gibi bir rakama ulaşırsa CHP? O zaman sular durulur, iç muhalefetin sesi kesilir ve belki de CHP, kendini sorgulamaya, milletvekili genel seçimlerinde nasıl iktidar olabileceğinin, kaybettiği sosyolojik tabanını yeniden nasıl kazanabileceğinin arayışına girebilir. Pek güçlü değil ama böyle bir ihtimal de var.
Özetle, yarınki seçimler muhalefetteki siyasi partilerde yıkıcı deprem etkisine yol açacak gibi gözüküyor.
Muhalefet partileri için kritik seçim...
Futbolda bile en güçlü takımla en zayıf takım arasındaki maçın sonucunu oynanmadan önce yüzde yüz kimse bilemez. Ama yarınki seçimlerin sonucu biliniyor ve kimse de sürpriz beklemiyor. Merak edilen sadece skor, yani oy oranları
Haberin Devamı