MHP’nin AKP’yi sıkıştırma taktiği...

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Madrid demeciyle yeniden siyaset ve ülke gündeminin ilk sırasına oturan türban sorunun çözümü konusunda MHP ilginç bir strateji geliştirmiş durumda.

Gelişmelerin görünür kısmına, kamuoyuna yapılan açık beyanlara bakıldığında MHP, tıpkı Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi yine Türkiye’nin en hassas, en tartışmalı konusunda iktidar partisine yardım elini uzatıyor. İktidarı ve Erdoğan’ı rahatlatıyor.

Erdoğan’ın türban konusunda samimi olmadığını, türban sorununu başka gerekçelerle siyasi malzeme olarak kullandığını düşünen MHP hodri meydan diyor:

“Türban yasağını kaldırmak mı istiyorsunuz? Bunun için anayasa değişikliği mi gerekiyor? Buyurun birlikte yapalım, desteğimiz tamdır...”

MHP’nin çözüm için tam destek vaat ettiği anayasa değişikliği formülünün ise bu sorunu çözmekten uzak olduğu anlaşılıyor. MHP yürürlükteki Anayasa’nın kanun önünde eşitlik ilkesini düzenleyen 10. maddesinin kapsamını değiştirerek sorunun çözülebileceğini öngörüyor.

Fakat Anayasa hukukçularının da AKP kurmaylarının da ortak görüşü bu önerinin işe yaramayacağı yönünde.

AKP yine de MHP’nin yaklaşımını, anayasa değişikliği teklifini çözüm yönünde önemli bir adım, bir fırsat olarak değerlendiriyor.

AKP’nin formülü MHP’den farklı. Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, grup başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ’ın yürüttükleri formül çalışmaları Anayasa’nın 42. maddesi üzerinde yoğunlaşıyor.

Eğitim ve öğretim hakkını düzenleyen bu maddeye şu hükmün eklenmesini öngörüyor AKP’nin hukukçu kurmayları:

“Ceza mevzuatı ile genel ahlaka, örf ve adetlere aykırı olmamak şartıyla yükseköğrenim kurumlarında kılık-kıyafetten dolayı kimse öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz...”

Anayasa Mahkemesi’nin 1989 yılında verdiği kararla anayasa hükmü niteliği kazanan üniversitelerdeki türban yasağının ancak bu şekilde açık bir anayasa hükmüyle kaldırılabileceğine inanılıyor.

Şimdi bugünlerde AKP’liler öneriyi MHP’ye götürecekler. MHP’nin bu formüle ne diyeceği henüz bilinmiyor ama kabul etme ihtimali bir hayli yüksek.

Çünkü, “AKP’nin siyaset malzemesi olarak kullandığına, 2009 yerel seçimlerinde de kullanmaya devam edeceğine” inanan MHP, bu malzemeyi iktidar partisinin elinden almak niyetinde.

Ayrıca türban sorununun yeni anayasa tartışmalarından da çıkarılmasını arzuluyor MHP. Bir iki maddelik özel bir anayasa değişikliği ile bu sorunun gündemden düşürülmesinden sonra farklı bir cepheden AKP’nin üzerine yürümeyi planlıyor MHP’liler.

Yeni anayasayla özgürlüklerin genişletilmesi çerçevesinde Kürt kimliği ve Kürtçe üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması yönündeki düzenlemeleri, başından itibaren mercek altında tutuyor MHP.

Ve bu noktalardan hareketle iktidar partisindeki asıl tehlikeli eğilimin “İslamcılık değil bölücülük” olduğunu savunmaya, bu noktadan AKP’yi vurmaya hazırlanıyor MHP.

MHP’nin taktiği tutar mı bilinmez ama vereceği destekle üniversitelerdeki türban yasağının kalkması yüksek ihtimal...

DİĞER YENİ YAZILAR