MHP, AKP’ye destek mi veriyor tuzağa mı çekiyor?

Haberin Devamı

MHP bugüne kadar geçen süreçte gerek kendi tabanının bir bölümünce gerekse de AKP muhalifleri ve laiklik konusundaki hassasiyetleri yüksek çevrelerce “AKP’ye koltuk değneği olmakla” eleştiriliyordu.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde “367 problemi olmaz. Biz Meclis’e girip oylamaya katılırız” açıklamasıyla Abdullah Gül’e Çankaya yolunu açtığı için eleştirildi MHP.

Ardından referandum gündemindeki cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliğinin yolda değiştirilmesi gündeme geldi. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının tartışmalı hale düşmesini engellemek için halk oylaması gündemindeki değişikliğin değiştirilmesi gerekiyordu. CHP, “Cumhurbaşkanı seçildiğine göre bu değişikliği tümden durduralım” teklifi yaptı. AKP kabul etmedi ama MHP “Ben destek veririm” deyince AKP’nin dediği oldu.

Son olarak AKP’nin öteden beri gündeminde olan ancak bir türlü başaramadığı üniversitelerde türban serbestisinin sağlanması konusu...

MHP “hodri meydan ben anayasa değişikliğine destek vereceğim” dedi ve anayasanın 10 ve 42. maddeleri değiştirildi.

İşte bu noktada da AKP için kapatma iddianamesine giden süreç başlamış oldu.

Birkaç gün öncesine kadar MHP’nin bu yaptıkları hep “iktidar partisine destek” diye yorumlanıyor ve bu parti çok ağır eleştirilerin muhatabı oluyordu.

Ancak dün AKP’li çok önemli bir isim MHP olayına farklı bir bakış ve yorum getirdi:

“MHP gerçekten destek mi oldu yoksa AKP’yi tuzağa mı çekti?”

Söz verdiğim için konuştuğum AKP’linin ismini veremiyorum...

Söyledikleri çok ilginçti.

22 Temmuz gününden başladı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı zafer konuşmasını hatırlattı. Tüm Türkiye’yi rahatlatan mesajlar vermişti Erdoğan o gün ve Cumhurbaşkanı seçimi konusunda da muhalefetle uzlaşma arayacağını, CHP ve MHP’nin kapılarını çalacağını söylemişti.

Konuştuğum AKP’liye göre Erdoğan, AKP’den Gül dışında bir isim üzerinde muhalefetle uzlaşmayı planlıyordu. Böylelikle Türkiye’nin geçmişte yaşadığı gerilimlerin, kuşku ve kaygıların üstünü kalıcı biçimde örtmeyi hesaplıyordu.

Ancak MHP’nin “uzlaşmaya gerek yok. Kimi isterseniz aday gösterin, biz oylamaya katılacağız” çıkışı bu hesapları bozdu.

Aynı şekilde türban konusunda da “kurumsal mutabakat sağlanmadan, gerilimli bir çözüm”den yana değildi Erdoğan ve AKP. Ama o noktada da MHP’nin “Anayasayı birlikte değiştirelim, bu meseleyi çözelim” çıkışı AKP’yi altyapısı iyi hazırlanmamış, zamansız bir adım atmaya mecbur bıraktı.

MHP’nin iddianame olayından sonra AKP’nin kapatılması riskini bertaraf etmek için yaptığı anayasa değişikliği önerisini de “bir başka tuzak” diye değerlendiriyor aynı AKP’li aynı politikacı ve böyle bir girişimin hem etik olmayacağını hem de anayasanın 138’inci maddesine aykırı olacağını söylüyor.

Bahçeli bu öneriyi, iyi niyetli bir çıkış formülü olarak gündeme getirdi. Geri planında bir tuzak olup olmadığını bilmek mümkün değil.

Ancak türban konusunda verdiği destekle MHP’nin AKP’nin başına ciddi dertler açtığı ortada. Türban olayının yarattığı kurumsal ve toplumsal gerilim ortada. Ayrıca girişim Başsavcının iddianamesinin en temel gerekçelerinden biri durumunda.



DİĞER YENİ YAZILAR