Merkez soldaki hareketlilik...

Haberin Devamı

Seçim sonuçlarının CHP’nin başarılı olamadığını netleştirmeye başladığı pazar günü akşam saatlerinden itibaren sosyal demokrat kesimde müthiş bir hareketlilik yaşanıyor.

Muhalif gruplar toplantı üzerine toplantı yaparak strateji belirlemeye çalışırken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da dün parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek çekilmeyeceğini, doğru bildiği yolda devam edeceğini ilan etti.

Baykal “yola devam” diyor ama hiç bir şey olmamış, seçimde alınan sonucu normal, kabul edilebilir görerek devam etmeyeceğinin de ipuçlarını veriyor. Seçim sonuçlarını analiz edeceklerini, nedenlerini araştıracaklarını, “toplumdan daha geniş destek almanın yollarını arayacaklarını” söylüyor.

Söylediği bir başka nokta da şu Baykal’ın:

“CHP yeni kadroları ve yeni insanları ile geleceğe kendini hazırlayacak. Yeniden yapılandırmayı gerekli ve yararlı görüyorum. CHP’nin siyasal söyleminin içeriği bakımından bir değişiklik arayışında değiliz. Söyleyiş biçimi ve yöntemi ile ilgili her türlü değerlendirmeye açık olacağız...”

Yani CHP’de şimdilik bir olağanüstü kurultay olmayacak, Baykal çekilmeyecek ama öte yandan parti yönetiminde bazı değişiklikler yapılacak. Bazı isimler geri plana çekilecek, vitrine yeni bazı isimler sürülecek. Bu arada muhtemelen bazı il örgütleri görevden alınacak, yeni atamalar yapılacak. Böylelikle seçim başarısızlığının parti yönetimi üzerindeki baskısı atlatılmaya çalışılacak.

Muhalif kanatta zayıf da olsa Baykal’ın bu sonuç üzerine çekilebileceği umudu vardı. Hatta bazılarının aylar öncesinden planları bu yöndeydi. Bir bölümü halen partili, bir bölümü parti dışındaki Baykal muhalifleri aylar öncesinden bu seçimde alınacak başarısız bir sonucun Baykal’ın sonunu getireceğine inanıyor ve hesaplarını bunun üzerine kuruyorlardı.

Fakat Baykal’ın dünkü açıklaması bu umutları öldürmüş durumda. Ne çekilmeyi ne de olağanüstü kurultayı düşünüyor Baykal.

“Genel Başkan bugünkü ortamda partinin geleceği bakımından en doğru olanı yaptı” diyor Baykal’a yakın bir CHP’li ve ekliyor:

“Çekilme veya olağanüstü kurultay yönünde bir eğilim açıklasaydı partide tam anlamıyla bir fetret devri başlar, kaos ortamı doğardı. Daha ilk anda Mustafa Sarıgül’ün ortaya çıkması Baykal’ın kararlılığını artıran bir etken oldu. Parti tabanının ve örgütlerin de genel başkanın bu tavrını destekleyeceğine inanıyoruz...”

Parti tabanının, örgütlerin bu tutumu ne ölçüde destekleyip desteklemeyeceği önümüzdeki günlerde netleşecek. Ancak sosyal demokrat kanatta CHP içinde olsun dışında olsun sular kolay durulmayacak.

Özellikle parti dışındaki muhalifler bu kez oldukça kararlı gözüküyor. İstanbul ve Ankara’da toplantı üstüne toplantı yapıyorlar.

CHP’de normal kurultay zeminlerinde Baykal ve ekibini yönetimden uzaklaştırabilmenin hemen hemen imkansız olduğunu da görüyorlar. Tek çıkış yolu kalıyor; yeni ve gerçek anlamda bir sosyal demokrat parti kurmak. Ama bunun da konuşulduğu kadar kolay olmadığını biliyorlar. Baykal’a muhalefet etme konusunda birleşiyorlar ama iş parti kurmaya, liderlik meselesine geldiğinde hepsinin gönlünde başka bir aslan yatıyor.

İşleri zor...

DİĞER YENİ YAZILAR