Merkez sağ tartışmalarının sonu ve AKP’nin konumu...

Haberin Devamı

Gerçekten de Türk siyasetinde bugünden yarına, akşamdan sabaha çok şeylerin değiştiği, değişebileceği bir kez daha yaşandı ve görüldü. Bundan sonra da hiç kuşku yok ki önemli değişimler gözleyebiliriz. Fakat bu seçim dönemine damgasını vuran en önemli gelişme hiç kuşku yok ki “merkez sağ kim?” sorusunun yanıt bulması oldu.
Artık merkez sağın gerçek sahibi kim, merkez sağda birleşme nasıl olmalı, bu boşluk nasıl dolacak tartışmaları biti. Bugün itibariyle AKP merkez sağın tek partisi, tek adresi. Gerisi teferruat...
Bu noktaya gelme konusunda AKP kurulduğu günden beri çaba harcıyordu. Kurulduğu günden beri kendisini bu noktaya konumlandırma gayreti içindeydi. Ancak hem kendisiyle, hem kendi dışındaki gelişmelerle ilgili beklentiler ve soru işaretleri bunun gerçekleşmesine daha doğrusu zihinlerde yer etmesine izin vermiyordu. Fakat son birkaç günde yaşanan gelişmeler kafa karışıklığını önemli ölçüde giderdi.
Bu bakımdan AKP ve Tayyip Erdoğan’ın orta sağdaki partilerin vizyonsuz, ufku dar, küçük hesaplar peşinde koşan liderciklerine çok şey borçlu olduğu da bir gerçek. Çünkü onlar küçük hesapları yüzünden önlerine gelen fırsatı değerlendiremediler ve AKP’yi alternatifsiz bıraktılar.
Üç beş gün öncesine kadar ANAP ile DYP’nin DP çatısı altında birleşme projesi AKP açısından ciddi bir tehdit oluşturuyordu. Klasik merkez sağın tek çatı altında güçlü bir parti yapılanması oluşturabilmeleri ve seçimlerde yüzde 13-15 oy almaları, merkez sağın gerçek adresi tartışmalarını bir süre daha devam ettirebilirdi. Ve AKP’nin yapacağı hatalar, uğrayabileceği olası seçim başarısızlıkları, DP oluşumunu merkez sağın gerçek adresi konumuna da taşıyabilirdi. Ama olmadı. Bu birleşme sağlanamadığı gibi ANAP ve DP kendi bütünlüklerini dahi koruyup koruyamayacakları tartışmalı bir noktaya geldiler.
AKP’nin merkez sağın tek adresi olması yönünde attığı çok önemli bir adım da önceki gün açıklanan milletvekili aday listeleri oldu.
AKP aday listesiyle de topluma çok önemli bir mesaj veriyor. Evet bu partinin başta Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Bülent Arınç olmak üzere önderlerinin, kurucularının büyük bölümü “Milli Görüş” kökeninden gelen isimler. Mevcut milletvekillerinin çoğunluğu da öyle.
Ancak Erdoğan’ın bir kaç yıl önce söylediği çok önemli bir söz vardı; “Biz üzerimizdeki Milli Görüş gömleklerini çıkardık...”
İşte dün açıklanan milletvekili aday listesi gerçekten de bu sözü doğrular nitelikte. Milli Görüş gömleğini çıkarmakta direnen, aşırılıkları ile tepki toplayan bugünkü milletvekillerinin pek çoğu listelerde yok. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer bile listenin alt sıralarında yer bulabilmiş.
En azından dünkü aday listesiyle ortaya koyduğu vitrinine bakıldığında AKP’ye dinci, laiklik karşıtı parti iddialarını yapıştırabilmek olası değil. Bu liste klasik merkez ve merkez sağ partilerin yapabileceği son derece akılcı bir liste.
Özetle bugünkü görüntüsü ve oturduğu zemin itibariyle AKP, 1950’li yılların Demokrat Partisi neyse, 1960 ve 70’lerin Adalet Partisi neyse, kendini o konuma oturtmuş durumda...

DİĞER YENİ YAZILAR