Meclis dışı bakan ihtimali yüksek mi?

Haberin Devamı

Ekonomik kriz, işsizlik, terör, Ergenekon soruşturmaları, Ermenistan’la yürütülen kritik diplomatik atak, Azerbaycan’la gerilen ilişkiler...

Türkiye’nin gerçek gündeminin özeti bu...

Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türkiye’yi idare edenler, bu kritik gündemle, günden güne ağırlaşan sorunlara karşı çözüm üretmek, siyaseten riskli kararların altına imza atmak durumunda.

Başbakan Erdoğan bu ağır ve zorlu Türkiye gündemi ile meşgul ama diğer yandan da kafasında başka bir projeyi olgunlaştırıyor. Ankara’nın siyaset ve bürokrasi kulislerinin bugünlerdeki asıl ilgi alanı ise Türkiye’nin zorlu gerçek gündeminden çok Başbakan’ın kafasındaki “diğer proje”. Yani kabine revizyonu.

Bu konuda AKP kulislerinde üretilen senaryo ve spekülasyonlara her gün bir yenisi ekleniyor. Hükümet değişikliğinin birkaç bakandan ibaret makyaj niteliğinde bir kabine revizyonu ile sınırlı kalmayacağı konusunda genel bir kanaat hakim Ankara kulislerinde. “Yakın çevre” kaynaklı iddialara göre, bazı bakanların yerleri değişecek ama en az 8 - 10 bakan kırmızı plakaya veda edecek.

Kabine revizyonunun muhtemelen perşembe günü gerçekleştirileceği konuşulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ikiye bölünmesine ilişkin yasa tasarılarının da şimdiden hazır olduğu iddia ediliyor.

Kabine revizyonuyla ilgili iddia ve rivayet muhtelif. Düne kadar “yeri çok sağlam” denilen bakanların bile şimdi gidici olduğu, en azından mevcut koltuklarını kaybedeceği üzerine iddiaya giriliyor AKP kulislerinde.

Çok önemli bir başka iddia da Meclis dışından iki ismin kabineye gireceği konusu. Başbakan Erdoğan düne kadar Meclis dışından bakan atanmasına prensip olarak karşıydı. Bugün bu prensibini değiştirdi mi?

“29 Mart seçim sonuçları pek şeyi değiştirdi” deniyor. Ve bu değişime bağlı olarak dış politikanın belirlenmesinde zaten çok etkili bir isim olan Başdanışman Profesör Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’na atanacağı iddia ediliyor.

Antalya’da belediye başkanlığı seçimini kaybeden Menderes Türel’in de Turizm Bakanlığı’na...

Başbakan Erdoğan eğer Meclis dışı bakan atama prensibini değiştiriyorsa mantıklı denebilir.

Çünkü özellikle Ali Babacan’ın ekonomiden sorumlu bakanlığı dönemi çok başarılı bulunuyordu. Gerçi o dönemde ne dünyada kriz vardı ne de Türkiye’de. Ortalık güllük gülistanlıktı ve bakan da çok başarılı gözüküyordu. Ama önce dünyada sonra Türkiye’de işler bozuldu ve mevcut bakan Mehmet Şimşek, parti içinden, iş dünyasından ve kamuoyundan bütün şimşekleri üzerine çekmiş durumda. O yüzden bu değişiklik akla uygun geliyor. Ama öte yandan acaba bugün Ali Babacan’ı Dışişleri Bakanlığı görevinden almak ne kadar akla uygun? IMF ile kritik görüşme sürecinin ortasında Mehmet Şimşek’i kabine dışına almak ne gibi sonuçlar doğuracak, o da ayrı bir konu.

Özetle dışardan bakan iddiasını ortaya atanlar her ne kadar bu iddialarını sağlam kaynaklara dayandırıyor olsalar da buna yüksek bir ihtiyat payı bırakmak gerekiyor gibi...

DİĞER YENİ YAZILAR