Mayın Yasası ilk haliyle geçseydi veto edecekti

Haberin Devamı

GÜl, Baykal’ın tavrını ‘İncitici’ buluyor...

Tartışmalı Mayın Yasası, 13 gün önce Meclis’ten geçti. Dün de Çankaya’nın onayını aldı ve yürürlüğe girdi. Ama tartışması bitmedi. Hem de şimdi artık tartışmanın odağında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de var.

Çünkü Meclis’te AKP çoğunluğu karşısında yasayı durdurma imkanı bulamayan muhalefetin tüm umudu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’deydi. Gül’e “imzalama” çağrıları yapılıyordu peş peşe.

Önceki gün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Gül’ün “büyük bir sınav verdiğini” tekrarlıyor ve şöyle devam ediyordu:

“Bir cumhurbaşkanı buna göz yumabilir mi, buna ‘evet’ diyebilir mi, ‘Türkiye’nin milli menfaatlerine uygundur’ diye imza atabilir mi? Bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanı, beklediğimiz yaklaşımı sergileyemedi. Atamalarda ortaya koyduğu tablo bu açıdan hayal kırıklığı yaratmıştır. Ama bu bambaşka bir mesele... Sayın Cumhurbaşkanı’ndan bu konuda kendisine, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na yakışan bir davranış bekliyoruz...”

Yani, Baykal’a göre Cumhurbaşkanı Gül yasayı veto ederse sınavı geçmiş, Türkiye’ye yakışan Cumhurbaşkanı tavrı sergilemiş olacaktı. Ama Baykal’ın konuşmasından yarım saat sonra Köşk, Cumhurbaşkanı’nın söz konusu yasayı onayladığını duyurdu.

Peki, Cumhurbaşkanı sınavı geçememiş mi oldu? Tarafsızlığına, makamının yüceliğine gölge mi düşürdü?

Danışmanlarının anlattıklarına göre Cumhurbaşkanı yasayı daha Meclis görüşmeleri devam ederken Köşk’ün hukukçularına bütün yönleriyle incelettirmiş. Milli çıkarlar, hukuk ve anayasaya aykırılık olup olmadığına baktırmış.

Eğer yasa ilk şekliyle, yani sadece “yap işlet devret” hükmüyle çıkarılmış olsaymış o zaman kesin veto etme kararındaymış.

Ancak daha sonra yapılan değişikliklerle öncelik hizmet alımı ve ihaleyle mayın temizleme işini gerçekleştirilmesi hükmünün konulması, toprak kiralama karşılığı yapılmasının son çare olarak öngörülmesi üzerine tatmin olmuş.

Onayın zamanlaması akla şu soruyu getirebilir:

Cumhurbaşkanı Gül, Baykal’ın bu konuşmasını dinledikten veya Anadolu Ajansı’ndaki haber metnini gördükten sonra nasıl bir duygu yaşadı? Acaba o yüzden mi yasayı imzalayıp “onaylandı” açıklamasının bir an önce yapılmasını istedi? Bir anlamda tepkisini mi ortaya koydu?

Danışmanları “Hayır, Sayın Cumhurbaşkanı o tür konuşmalardan hiç etkilenmez” diyor.

Baykal’ın “sınavdasın”, “imzalama, yakışanı yap” çağrılarının Gül’ün kararında, imzayı öne çekmesinde kesinlikle etkili olmadığı anlatılıyor.

Ancak Köşk kaynaklarından aldığım izlenim o ki, CHP liderinin bu tür yaklaşımları Cumhurbaşkanı Gül’ü, üzmüş, incitmiş...

Konuştuğum Köşk kaynakları, Cumhurbaşkanı’nın, Mayın Yasası veya benzeri güncel, konjonktürel siyasi tartışmaların dışında kalmaya büyük özen gösterdiğini söylüyorlar. Fakat muhalefet tarafından zaman zaman bu tartışmaların içine çekilmeye çalışılmasından da büyük rahatsızlık duyuyor.

Anlatılanlara göre Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki duygusu şu şekilde özetlenebilir:

“Sayın Deniz Baykal’a da diğer muhalefet liderlerine karşı da çok özenli davranıyorum. Ama ne yazık ki onlar bana karşı aynı özen içinde değiller. Sadece şahsıma değil, Cumhurbaşkanlığı makamına karşı da asgari özeni, saygıyı ne yazık ki gösteremiyorlar...”

DİĞER YENİ YAZILAR