Mayın inatlaşması...

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan partisinin dünkü grup toplantısındaki konuşmasıyla mayın konusunda geri adım atmayacağını, muhalefetin önerilerini kabul etmeyeceğini ilan etti. Erdoğan, yasanın tümü kabul edildikten sonra tekrir-i müzakere ile “temizle-işlet” hükmünün açıklığa kavuşturulabileceğini öngörüyor. Ancak “temizle -işlet” formülünden kesinlikle taviz vermiyor. Muhalefet Erdoğan ve hükümete yönelik çok ağır eleştiri ve suçlamalar yöneltiyor, Erdoğan da muhalefete yükleniyor.

Sonuçta muhtemelen bugün veya yarın AKP’nin Meclis çoğunluğu yasayı Erdoğan’ın istediği biçimde “biraz yumuşatarak” kabul edecek.

Yumuşatma, NATO’nun mayın temizleme konusunda uzman denetim birimi niteliğindeki NAMSA’nın devreye sokulmasıyla sağlanacak. Yani arazi temizliği, yap-işlet veya doğrudan temizleme ihalesini kazanan firma tarafından yapılacak, NAMSA da işin kontrolünü üstlenecek, yapılan işi denetleyecek.

Erdoğan, içinde Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği’nin de yer alacağı 200 bin dönümlük arazinin bir İsrail firmasına ihale edileceği yönündeki muhalefet iddialarına çok sert yanıt veriyor. Bu iddiaları kesin bir dille yalanlıyor.

Peki kime verilecek?

İhaleyi kim kazanırsa...

Başbakan iddialara, suçlamalara çok kızıyor çok sert tepki gösteriyor. Ancak muhalefet ısrarlı. Ve AKP içinde önemli sayıda milletvekili de buna inanıyor. O yüzden sessiz direniş sürüyor AKP’de .

Başbakan, asıl amacın mayınlı bölgenin temizlenmesi olduğunu söylüyor. Ancak buna kendi partisini bile inandırabilmiş değil.

Asıl amaç mayın temizlemek olsa CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın söylediği gibi yasa çıkarmaya dahi gerek yok. Açılacak bir uluslararası ihale ile bu iş sonuçlandırılabilir.

Fakat Türkiye bu yola gitmiyor.

Bu yola gidilmemesinin gerisinde tek neden var: Mayından temizlenip tarıma açılacak olan arazinin bütünlüğünün korunarak yerli veya yabancı bir firmaya tarımsal üretim amaçlı olarak kiralanması.

Temizleme ihalesi ile kiralama ihalesinin birleştirilmesinin nedeni maliyetin çok yüksek olması, Hazine’de yeterli kaynak olmaması falan değil.

Temizleme işleminden sonra çıkabilecek politik tartışmaları şimdiden kesmek, perdelemek. Yoksa hükümet pekala bu işi uluslararası bir firmaya ihale edip mayınları temizlettirebilirdi. Ardından da ortaya çıkan yaklaşık 200 bin dönümlük alan tarımsal üretim amacıyla 40 veya 44 yıllığına ihaleye çıkılır ve kiralanabilirdi. Fakat, arazinin temizlenmesi işi muhtemelen 3-4 yıl sürecek. Hükümet belki de bu üç dört yıllık sürede iş için ödenecek 500 - 600 milyon doları hesaplıyor. Belki de bu kiralama ihalesinin seçim sonrasına sarkmasını istemiyor. Muhalefetin iddiası arazinin bir İsrail firmasına kiralanacağı yönünde. Erdoğan da bu iddiayı şiddetle reddediyor. Belki de temizleme ve kiralama ihalesinde iddialı konsorsiyumun güçlü finansörü petrol zengini bir Arap ülkesi orjinli de çıkacak. Kimbilir...

DİĞER YENİ YAZILAR